Hlavní obsah

USA a Kuba zavádí roaming. Evropa s ním skoncuje v roce 2017

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánská státní telekomunikační firma Etecsa a americká telekomunikační společnost Sprint podepsaly dohodu o mobilních roamingových službách. Je to vůbec první dohoda tohoto druhu mezi telekomunikačními společnostmi obou zemí, napsala agentura AP.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dohoda umožní uživatelům služeb Sprintu při návštěvě Kuby telefonovat, přijímat hovory a textové zprávy přímo prostřednictvím státní firmy Etecsa, která má monopol na telekomunikační služby na ostrově.

Jako první začala v září nabízet roamingové služby na Kubě americká telekomunikační firma Verizon, avšak prostřednictvím služby společnosti Pay-As-You-GO International. Tato služba je poskytována prostřednictvím třetích firem, ne přímo přes státní firmu Etecsa.

Evropa s roamingem skoncuje

Zatímco na americkém kontinentu na zavedení roamingu pracují, zákonodárci v Evropě se snaží o přesný opak. Poplatky za volání z mobilů v zahraničí budou v EU od 15. června 2017 zakázány. [celá zpráva]

„Bezpochyby jsme učinili další krok k odstranění vnitřních bariér volného pohybu (služeb a osob),“ uvedla španělská europoslankyně za poslanecký klub lidovců Pilar del Castillová, která návrh provedla jednáním v EP.

Zrušení roamingových poplatků vyvolalo kritiku v telekomunikačním sektoru i u některých poslanců EP. Příčinou jsou obavy z poklesu příjmů a chybějící peníze na investice. Podle některých názorů by mobilní operátoři zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám