Hlavní obsah

Tržby Huawei rostly, podnik ale očekává těžký rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská telekomunikační společnost Huawei zvýšila letos tržby o 18 procent na 850 miliard jüanů (2,8 bilionu Kč) navzdory tlaku ze Spojených států. Čeká ale těžký příští rok. V novoročním dopisu 190 000 zaměstnancům to uvedl šéf společnosti Eric Sü. Dodal, že je to „trochu méně než naše původní předpoklady“. Loni Huawei zvýšila tržby o 19,5 procenta.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30

Článek

Největší světový výrobce telekomunikačních zařízení a druhý největší výrobce chytrých telefonů na světě má za sebou podle agentury DPA zatím nejkomplikovanější rok své 32leté historie. Spojené státy proti Huawei podnikají rozsáhlé kroky a upozorňují na její možné zapojení do špionáže pro Peking, i když to zatím nedoložily přímými důkazy.

Firma byla v zemi zařazena na černou listinu, označena za hrozbu pro národní bezpečnost, úřady jí omezily spolupráci s americkými společnostmi a byla vyloučena z budování 5G sítí. K podobným krokům Washington vyzývá i jiné země. Huawei obvinění popírá.

A přece se bude prodávat. Nejlepší mobil od Huawei zamířil do Evropy

Mobil

Vzhledem k obchodním omezením šly modely Mate 30 a Mate 30 Pro v zahraničí do prodeje s osekaným Androidem. Uživatelé tak na těchto přístrojích nemohou využívat například e-mailového klienta Gmail, obchod s aplikacemi Google Play či mapy a navigaci Google.

Společnost proto urychluje vývoj vlastního operačního systému. Xu oznámil, že navzdory všem problémům dodala Huawei v právě končícím roce na trh 240 milionů smartphonů – o 17 procent více než v roce 2018.

Huawei představil vlastní operační systém. Půjde s ním proti Androidu i Windows

Software

Pětistránkový dopis vybízí zaměstnance, aby „tvrdě pracovali, stanovovali si další cíle a zvýšili své schopnosti na novou úroveň“. Uvádí, že nejvyšší prioritou společnosti je přežít. Sü v něm také varuje, že průměrní manažeři, „kteří ztratili podnikatelského ducha“, budou propuštěni rychleji než dříve.

Firma, s jejímiž akciemi se na burzách neobchoduje, obvykle zveřejňuje své oficiální hospodářské výsledky v březnu.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám