Hlavní obsah

Spor o zabijákův iPhone se vyhrocuje. Americká vláda se pustila do Applu

Novinky, mif

Přestřelka mezi společností Apple a FBI kvůli zablokovanému iPhonu islámského radikála, který loni v prosinci v kalifornském San Bernardinu společně se svou ženou zastřelil 14 lidí, dále graduje. Tentokrát přililo olej do ohně americké ministerstvo spravedlnosti, které vedení počítačového giganta obvinilo z toho, že mlží. Na to okamžitě reagoval i Apple.

Foto: Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

„Rétorika Applu je nejenom falešná, ale také narušuje práci institucí, které jsou schopné nejlépe zajistit naši svobodu a právo,“ uvedlo v žádosti k soudu amerického ministerstvo spravedlnosti.

Tomu vadí především to, že zástupci amerického počítačového gigantu nechtějí spolupracovat s vyšetřovateli z FBI, i když jim to již dříve nařídil soud, uvedla agentura Reuters. Prý naopak vytvářejí takové technologické překážky, aby nemohlo být nařízení soudu vykonáno.

Je to laciný výstřel.
Bruce Sewell, hlavní právní poradce Applu

Na to okamžitě reagovalo vedení Applu, které jen pár hodin po obvinění ministerstva svolalo mimořádný konferenční hovor s některými zahraničními novináři. „Tón vyjádření zní jako obžaloba. Jen to ukazuje zoufalství, jaké ministerstvo nyní cítí,“ prohlásil hlavní právní poradce Applu Bruce Sewell.

Podle něj jde o „laciný výstřel“, protože americký počítačový gigant s úřadem dlouhá léta spolupracoval. „Každý by se měl mít na pozoru, protože to vypadá, že kdo nesouhlasí s ministerstvem spravedlnosti, musí být automaticky zlý a anti-Američan,“ doplnil podle serveru The Verge.

Vytvoření „zadních vrátek“

FBI se snažila do uzamčeného iPhonu islámského radikála dostat celé dva měsíce. Útočník měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI nedokázali poradit.

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Jediné, jak se dá zabezpečení mobilu obejít, je vytvoření „zadních vrátek“ do operačního systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Vedení amerického počítačového gigantu nicméně upozorňuje na to, že implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy, nebo běžného občana. Právě proto takové řešení Apple odmítá.

Právě pojem „zadní vrátka“ americkému ministerstvu spravedlnosti vadí patrně nejvíce. Podle něj se totiž nezakládá na pravdě, protože FBI nejde o celou platformu iOS, ale pouze o zabijákův iPhone.

Jak již bylo uvedeno výše, odemknout jeden jediný přístroj ale podle Applu není technicky možné.

Šéf Applu chce jednat s Obamou

Tim Cook, šéf firmy s logem nakousnutého jablka, se již dříve nechal slyšet, že chce celý problém ohledně zabijákova iPhonu probrat s prezidentem USA Barackem Obamou. Bude se snažit prosadit, aby vláda vytvořila speciální výbor, který by se problematikou šifrování mobilů zabýval.

Na jeho žádost však úřady zatím neodpověděly. Není tedy jasné, zda Cooka Obama přijme.

Obvinění ze strany ministerstva spravedlnosti přišlo krátce poté, co média informovala, že FBI nemá ani zdaleka zájem pouze o zabijákův iPhone. Jen od loňského října chtěla odemknout celkem devět zařízení. [celá zpráva]

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam zkraje prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám