Hlavní obsah

Společnost Xiaomi zvýšila tržby o rekordních 64 procent. Díky prodeji telefonů

Peking

Čínská společnost Xiaomi ve druhém čtvrtletí zvýšila tržby o rekordních 64 procent na 87,8 miliardy jüanů (294,8 miliardy Kč). Firmě pomohla vysoká poptávka po jejích smartphonech, kdy se jí podařilo zvýšit podíl na globálním trhu s chytrými telefony, a také expanze do oblasti internetu věcí. Čistý zisk pak vzrostl o 87,4 procenta na 6,32 miliardy jüanů, oznámila firma.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Podíl Xiaomi na globálním trhu s telefony podle výzkumné společnosti Canalys vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 83 procent. Firma dodala 52,8 milionu přístrojů a stala se poprvé druhým největším prodejcem chytrých telefonů na světě za firmou Samsung. Třetí skončil Apple.

Firmě Xiaomi pomohly sankce, které na konkurenční firmu Huawei Technologies uvalila americká vláda. Sankce prakticky paralyzovaly její divizi mobilních telefonů, upozornila agentura Reuters. Ze sankcí těžili i další čínští výrobci Oppo a Vivo, kterým se rovněž podařilo zvýšit podíl na trhu.

Xiaomi se nyní snaží expandovat do dalších oblastí. Mezi její projekty patří i elektromobily, do jejichž vývoje plánuje v příštích deseti letech investovat deset miliard USD (217,5 miliardy Kč). Firma oznámila, že koupí za 77,4 milionu USD čtyři roky starou společnost Deepmotion, která se zaměřuje na technologii autonomního řízení. Detaily k plánované výrobě aut ale nejsou známy, poznamenala agentura Bloomberg.

Evropská jednička

Podle společnosti Canalys se podíl společnosti Xiaomi na trhu ve druhém čtvrtletí zařadil mezi 5 nejlepších na 65 trzích na celém světě. Číslem jedna je Xiaomi na 22 trzích, z toho na 10 z nich této pozice dosáhla společnost poprvé. Podle agentury Canalys se Skupina ve druhém čtvrtletí roku 2021 poprvé umístila na 1. místě v Evropě, s tržním podílem 28,5 %. V západní Evropě dosáhl tržní podíl chytrých telefonů Xiaomi 22,2 % a byl zařazen mezi tři nejlepší.

Ve střední a východní Evropě je Xiaomi již třetí po sobě jdoucí čtvrtletí na prvním místě, s tržním podílem 36,4 %. Šesté čtvrtletí za sebou se umístila ve Španělsku na prvním místě s tržním podílem 41,2 %. A poprvé se Skupina umístila také na prvním místě s tržním podílem 35,0 %, respektive 29,7 % v Itálii a ve Francii. Skupina se také udržela mezi třemi nejlepšími v Německu s tržním podílem 15,2 %.

Mobilní telefony Xiaomi si získaly velkou popularitu a rychlý růst také na rozvíjejících se trzích. Podle společnosti Canalys ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostly dodávky chytrých telefonů Xiaomi v Latinské Americe meziročně o 324,4 % a zařadily se mezi tři nejlepší. Zároveň tržní podíl Xiaomi na Blízkém východě a v Africe vzrostl o 20,9 %, respektive o 8,5 %. Kromě toho Skupina podala vynikající výkon v jihovýchodní Asii. Xiaomi se v jihovýchodní Asii umístilo na prvním místě a podíl na trhu dosáhl 28,2 %.

Evropskému trhu se smartphony kraluje Xiaomi

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Špičkové mobily zlevnily o tisíce korun

Na nákup nového tabletu či chytrého telefonu patrně nebude příhodnější doba. U celé řady modelů je totiž možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Všechny...

Výběr článků

Načítám