Hlavní obsah

Skládací smartphone od Samsungu se odhaluje. Připomíná populární véčka

Novinky, ort

V kuloárech se již nějakou dobu šeptá, že se společnost Samsung chystá uvést na trh skládací smartphone. Ten by mohl vypadat podobně jako svého času velmi populární véčka, tedy mobily, jejich skládací konstrukce připomíná písmeno V.

Foto: repro patentlymobile.com

Patent odhalující skládací smartphone od Samsungu.

Článek

Přesně takový chytrý telefon si totiž minulý týden nechali v Americe zástupci jihokorejského elektronického gigantu patentovat. Upozornil na to server Patently Mobile, který se zaměřuje právě na vyhledávání nově podaných patentových žádostí.

V rozloženém stavu vypadá novinka na první pohled jako obyčejný chytrý telefon s velkým displejem. Pozornější čtenáři si ale na patentovém náčrtu patrně všimnou, že uprostřed dotykového panelu se nachází tenká přerušovaná čárka naznačující spoj.

Foto: samsung skládací smartphone mobil

V rozloženém stavu připomíná novinka obyčejný chytrý telefon s velkým displejem.

V praxi by tak měl být displej skutečně rozdělen na dvě samostatné části. Díky kloubu na zadní straně telefonu se pak bude moci přístroj jakoby přeložit na dvě menší půlky. Složí se tedy úplně stejně jako starší véčka.

Zda bude na vnější straně telefonu nějaký druhý displej, aby jej uživatel nemusel neustále otvírat a zavírat, zatím není jasné. Jisté je nicméně to, že součástí skládacího chytrého telefonu od společnosti Samsung bude i speciální dokovací stojánek, ve kterém se přístroj bude ve složeném stavu nabíjet. I ten je totiž součástí patentového návrhu.

Foto: repro patentlymobile.com

Součástí telefonu by měla být i dokovací stanice.

O skládacím smartphonu se mluví už roky

O skládacím smartphonu od jihokorejského elektronického gigantu se mluví již několik posledních let. Zástupci Samsungu totiž debatu v roce 2013 rozvířili sami, když uveřejnili video zachycující „vizi blízké budoucnosti“.

Na něm se právě podobné skládací zařízení poprvé ukázalo. Nutno podotknout, že koncept zobrazený na videu byl daleko odvážnější než výše představený patentový návrh. Zmiňovaný koncept totiž je možné složit do kapsy podobně jednoduše jako list papíru.

BEZ KOMENTÁŘE: Skládací mobil od Samsungu dokáže nahradit i tabletVideo: Samsung

Jak je vidět na videu výše, jde o křížence mezi tabletem a chytrým telefonem. Když tablet nepoužíváte, jednoduše jej složíte, aby se mohl snáze přenášet. Zároveň jej můžete díky druhému displeji používat také jako chytrý telefon.

Původně se předpokládalo, že tzv. skládací smartphony se v prodeji objeví už letos. Na velkých světových veletrzích s výpočetní technikou – v lednu na CES v americkém Las Vegas a v únoru na MWC ve španělské Barceloně – však žádné podobné zařízení nakonec představeno nebylo.

Podle posledních informací finální verze má být světu odhalena v lednu, pravděpodobně se tak ukáže právě na největším počítačovém veletrhu CES. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám