Hlavní obsah

Sedm z deseti domácností využívají mobil místo pevné linky

Téměř tři z deseti amerických domácností netelefonují z pevné linky. Tyto domácnosti většinou vlastní pouze mobilní telefon, nebo svoji pevnou linku využívají jen velmi zřídka. Údaje, které zveřejnilo Centrum pro podporu a prevenci chorob, potvrzují, že roste počet amerických domácností, které se spoléhají jen na mobilní telefony.

Článek

Ve druhé polovině loňského roku mělo 16 procent amerických domácností jen mobilní telefon. Dalších 13 procent domácností mělo i pevnou linku, avšak všechny nebo téměř všechny hovory uskutečnily pouze přes mobilní telefony. Jen dvě procenta amerických domácností jsou zcela bez telefonu.

Počet domácností, které mají pouze mobilní telefon, se proti prvnímu pololetí zvýšil o dva procentní body. Pro srovnání v roce 2004 mělo pouze mobilní telefon jedno procento domácností. Počet domácností, které téměř nevyužívají pevnou linku, pak proti prvnímu pololetí loňského roku stoupl o jeden procentní bod.

Volání na mobilní telefon může být pro ně mnohem dražší

Tyto domácnosti většinou používají pevnou linku kvůli připojení na internet, avšak hovory uskutečňují přes mobil. Tento trend má významný vliv na společnosti zabývající se průzkumem veřejného mínění, které většinou volají na náhodná čísla pevných linek.

Volání na mobilní telefon může být pro ně mnohem dražší, mimo jiné i proto, že federální zákon zakazuje nevyžádané hovory na mobilní telefony prostřednictvím počítačového systému vytáčení, který se pro tyto příležitosti využívá. Průzkum také ukázal, že pouze mobilní telefon mají většinou lidé s nižšími příjmy, spíše žijí v podnájmu a mají spolubydlícího, který není jejich příbuzným.

Pouze mobil vlastní také třetina lidí ve věku do 30 let. Naopak v domácnostech, které mají pevnou linku, avšak téměř ji nepoužívají, žijí většinou lidé vzdělanější s vyššími příjmy, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám