Hlavní obsah

Samsung vyzraje na hořící baterie. Uživatelům znemožní plné nabíjení

Novinky, ort

Společnost Samsung musí v posledních týdnech řešit problémy týkající se vadných akumulátorů v novém chytrém telefonu Galaxy Note 7, které mohou způsobit klidně i požár. Jak se nyní zdá, jihokorejský elektronický gigant konečně našel řešení, jak na chybu v bateriích vyzrát. Jednoduše na dálku zakáže uživatelům nabíjení na maximální možnou úroveň.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Šetření vadných akumulátorů totiž ukázalo, že k problémům dochází při nabíjení v rozmezí od 60 do 100 %. Jihokorejský elektronický gigant proto vydá softwarovou aktualizaci operačního systému, která omezí možnosti nabíjení – nabíječka se jednoduše odpojí ve chvíli, kdy kapacita baterie dosáhne hranice 60 %.

Logicky se tak ale sníží celková výdrž baterie na jedno nabití. A je vcelku pravděpodobné, že po zmiňované softwarové úpravě se Galaxy Note 7 neobejde bez elektrické zásuvky ani jeden celý den.

Fotografie modelu Galaxy Note 7 po výbuchu baterie zveřejněné na Twitteru.

Na druhou stranu toto radikální opatření je vcelku logické. Kvůli vadnému akumulátoru totiž již došlo k několika požárům. Baterie ze sedmičky měla pravděpodobně na svědomí například shoření vozu Jeep Grand Cherokee v USA. [celá zpráva]

Softwarovou úpravou se tak jihokorejský elektronický gigant snaží pravděpodobně předejít možným žalobám ze strany zákazníků, kterým by přístroj podobným způsobem poničil majetek nebo v horším případě ublížil na zdraví.

Aktualizace, která změní možnosti nabíjení, se v současnosti testuje pouze na jihokorejském trhu. Je nicméně velmi pravděpodobné, že ji v dohledné době Samsung uvolní do celého světa.

Z obchodů novinka zmizela

Pokud se snížením výdrže baterie nebudou lidé souhlasit, mohou samozřejmě využít nabídku Samsungu na výměnu přístroje za jiný. Touto cestou jihokorejský elektronický gigant stáhl z trhu již více než 2,5 miliónu přístrojů, které mohly mít defekt baterie.

„Zákazníci z České republiky mohou kontaktovat naše Zákaznické kontaktní centrum na bezplatné telefonní lince 800 726 786, kde jim budou poskytnuty bližší informace, jak dále postupovat, a zodpovězeny případné dotazy k jimi zakoupenému modelu Galaxy Note 7,“ konstatovali zástupci Samsungu.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Před používáním chytrého telefonu Galaxy Note 7 již varovala americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC), která pravidelně upozorňuje na nebezpečné výrobky na trhu. Ještě předtím zakázaly používat tento smartphone americké aerolinky. [celá zpráva]

Note 7 v současnosti již v obchodech nejde koupit a v tuto chvíli není ani jasné, kdy a zda vůbec bude prodej obnoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám