Hlavní obsah

První phablet s displejem na dvou stranách je levnější, než se čekalo

Novinky, zgl

V České republice se začal oficiálně prodávat dlouho očekávaný phablet společnosti Samsung, který zaujme hned na první pohled displejem na dvou stranách. Novinka zvaná Galaxy Note Edge je navíc výrazně levnější, než se původně očekávalo. Vyplývá to z informací Zboží.cz, které provozuje společnost Seznam.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Samsung Galaxy Note Edge

Článek

První nabídky na předobjednávky modelu Samsung Galaxy Note Edge se na internetu začaly objevovat v průběhu ledna. Tehdy jej tuzemští prodejci nabízeli za ceny od 23 990 Kč do 25 266 Kč. Výrobce se však již tehdy nechal slyšet, že oficiální cena bude ještě o pár stokorun příznivější – 23 499 Kč.

Jak se ale zdá, konkurenční boj mezitím udělal své. Tento týden již mají první obchodníci novinku skladem a podle Zboží.cz startují ceny na 20 089 Kč. Tedy na ceně o více než tři tisíce levnější než v lednu.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note Edge

Největší předností novinky je bezesporu dotykový displej. Je totiž zaoblený, vrchní strana zabírající prakticky celou čelní stranu telefonu je rovná, plynule však kopíruje zaoblenou hranu a pokračuje až na bok zařízení.

Po straně bude novinka ze stáje jihokorejského elektronického gigantu zobrazovat neustále nejpoužívanější aplikace, upozornění a některé další funkce. A to dokonce i se zavřeným krytem. Stačí přiložit na bočnici palec a displej okamžitě začne zobrazovat všechny přednastavené informace. Není však vyloučeno, že v budoucnu plochu na bočnici Samsung či další tvůrci aplikací využijí k dalším činnostem.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Po stranách bude novinka zobrazovat neustále nejpoužívanější aplikace, upozornění a některé další funkce.

Pro úplnost doplňme, že Note Edge má čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, 3 GB operační paměti a úložný prostor dosahující kapacity 32 nebo 64 GB. Úhlopříčka prohnutého dotykového panelu činí 5,6 palce, rozlišení pak dosahuje hodnoty 2560 x 1440 obrazových bodů, k tomu je potřeba připočíst dalších 160 pixelů po straně.

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Přestože Samsung Galaxy Note Edge jde do prodeje až nyní, podle některých zdrojů již jihokorejský elektronický gigant pracuje na nástupci. Odhalen by měl být společně s modelem Galaxy S5 hned na počátku března. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám