Hlavní obsah

Proti ukončení aukce kmitočtů pro rychlou síť LTE se nikdo neodvolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti ukončení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE se žádný ze čtyř zájemců neodvolal. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) tak může navrhnout upravené podmínky pro vypsání nové soutěže.

Článek

ČTÚ zrušil protahující se aukci frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz 8. března. Důvodem byly příliš vysoké nabídky operátorů, které se vyšplhaly z celkové vyvolávací ceny 7,4 miliardy Kč na více než 20 miliard korun a stále rostly. Podle ČTÚ by vysoké náklady znamenaly zpoždění výstavby sítí i vysoké ceny pro zákazníky. Odborníci úřadu vyčítají špatně nastavené podmínky soutěže.

Do výběrového řízení se loni přihlásili současní operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, která se chce stát čtvrtým mobilním operátorem.

Podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny vyprší lhůta pro odvolání dnes o půlnoci a informaci o případných protestech vydá úřad až v úterý. Všichni uchazeči již řekli, že podávat protest nebudou. Pracovní skupina ČTÚ spolu s poradenskou firmou tak může zveřejnit nové podmínky výběrového řízení a předložit je k veřejné konzultaci. "Samotné výběrové řízení bude vyhlášeno ihned po ukončení a vyhodnocení veřejné konzultace," uvedl Malina.

Mechanismus zajistí růst ceny 

Není tak jisté, zda výběrové řízení vypíše úřad ještě pod vedením Pavla Dvořáka, kterému na konci dubna končí mandát v předsednickém křesle. Údajně by jej mohl nahradit radní Jaromír Novák, kterého do rady loni nominoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Nově vypsaná aukce by měla obsahovat mechanismus, aby cena nerostla do nereálné úrovně, v podmínkách by také měla být penalizace za stažení příhozů i jiné nastavení jejich výše. Vyvolávací cena by měla být stejná nebo vyšší než v původní aukci. Jednou z možností je také vypsání samostatné aukce části kmitočtů pouze pro zájemce o vstup na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám