Hlavní obsah

Prodejci si mohou mnout ruce. Zájem o chytré telefony roste

Prodej chytrých mobilních telefonů v regionu střední a východní Evropy ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o devět procent na 22,3 miliónu zařízení. Průměrná prodejní cena se ale zvýšila o 15 procent. Vyplývá to z údajů společnosti GfK.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spotřebitelé v regionu začali podle GfK preferovat dražší zařízení. O tom svědčí i celkový nárůst hodnoty prodeje o 26 procent na 4,3 miliardy dolarů. O zvýšenou poptávku se zasloužil především silný růst v Rusku, a to o desetinu. Za celý letošní rok by měla poptávka vzrůst o devět procent na 85,2 miliónu kusů.

Celosvětově se průměrná prodejní cena zvýšila o sedm procent. "Přestože v některých regionech se počet prodaných telefonů může snížit, zvýšení průměrné prodejní ceny představuje v případě trhu chytrých telefonů vynikající možnost ke zvýšení jeho hodnoty. To je příznivá zpráva pro jejich výrobce, zejména v takových regionech, jako je západní Evropa, kde nasycení trhu vedlo k meziročnímu snížení objemu prodeje," uvedl globální ředitel výzkumu telekomunikací v GfK.

Důraz na speciální vlastnosti

Globální značky jako Apple, Google, HTC, Huawei, LG, Moto, Nokia, Samsung a Sony podle Polifkeho již uvedly na trh nebo se chystají v nejbližší době nabízet prémiové modely pro letošní vánoční sezónu.

Současně platí, že speciální vlastnosti mají pro zákazníky stále větší význam, takže se dá u nových produktů očekávat větší důraz na ochranu před prachem a vodou, zvyšování kapacity baterie a paměti, zajištění zvuku s vysokým rozlišením, zlepšování fotoaparátu a videa, design bez hran nebo na biometrické senzory.

Celosvětová poptávka po chytrých mobilech s operačním systémem vzrostla o tři procenta na 367 miliónů kusů. Jde o dosud nejsilnější třetí kvartál.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám