Hlavní obsah

Předstihli jsme Huawei v objednávkách 5G, tvrdí Nokia

– Helsinky

Finská společnost Nokia zaznamenala v posledních týdnech zvýšený zájem o telekomunikační zařízení příští generace 5G. Podařilo se jí tak překonat čínského konkurenta Huawei v počtu získaných objednávek na sítě 5G. Řekl to agentuře Reuters prezident pro zákaznické operace společnosti Nokia Federico Guillén.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nokia, Huawei a švédský Ericsson se snaží ukořistit co největší podíl na trhu. Přitažlivost severských dodavatelů vzrostla kvůli bezpečnostním obavám z čínského zařízení, se kterými přišly Spojené státy.

Nokia podle Guilléna získala 42 komerčních 5G objednávek. Huawei podle odhadů získal 40 komerčních objednávek. Švédský Ericsson veřejně oznámil 19 smluv.

Zákazníci se stále častěji obracejí na společnost Nokia, aby jim dodala vybavení pro jejich sítě příští generace. Někteří ji využívají jako duální zdroj pro většinu citlivých částí svých sítí nebo k nahrazení dosavadního poskytovatele, uvedl Guillén. Velký zájem zaznamenala firma hlavně v evropských zemích, které debatují o úloze čínských dodavatelů ve svých sítích.

Nokia uvedla, že 22 z 5G dohod je od známých zákazníků jako T-Mobile, Telia a Softbank. Od konce března získala firma 12 nových objednávek.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Americké ministerstvo obchodu kvůli tomu dokonce zařadilo Huawei na černou listinu, kvůli čemuž americké podniky nesmí s čínským výrobcem obchodovat. Sankce sice byly na tři měsíce zmírněny, nicméně napětí mezi USA a Čínou trvá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám