Hlavní obsah

Popularita Huawei v Číně raketově vystřelila. Na úkor Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Největšímu čínskému výrobci chytrých telefonů Huawei Technologies se loni podařilo zvýšit podíl na domácím trhu na úkor menších konkurentů i amerického Applu. Huawei rostl, přestože celý čínský trh zaznamenal pokles o sedm procent na 369 milionů přístrojů. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnila průzkumná společnost Canalys.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Dodávky Huawei na domácí trh loni stouply o 35,5 procenta na 142 milionů přístrojů. Dodávky Applu, kterému v Číně patří mezi největšími prodejci pátá příčka, naopak klesly o 21 procent na 27,5 milionu. Snížily se i dodávky dalších čínských konkurentů - Oppo, Vivo a Xiaomi.

Podíl Huawei na čínském trhu loni činil 38,5 procenta. Druhý Oppo měl podíl 17,8 procenta a Vivo 17 procent. Podíl Xiaomi dosáhl 10,5 procenta a Applu 7,5 procenta.

Prodej chytrých telefonů v Číně loni a předloni stagnoval, protože spotřebitelé odkládají nákupy v očekávání modelů s připojením na novou síť 5G. Těch se loni prodalo v Číně 8,9 milionu. Huawei již v Číně zahájil prodej čtyř těchto modelů a jeho podíl na celkovém prodeji telefonů 5G činil 78 procent. Apple se ho chystá nabídnout až letos.

Čekání je u konce. Nejlepší mobil od Huawei zamíří do Česka

Mobil

Restrikce ze strany USA

Huawei zůstává v centru napětí mezi USA a Čínou. Loni Washington uvalil na firmu restrikce a zakázal americkým firmám dodávat Huawei. Své rozhodnutí odůvodnil obavami o národní bezpečnost.

Kvůli tomu americké podniky nesmí s čínskou firmou obchodovat bez speciálního povolení. Nové mobily značky Huawei proto například nemohou používat plnohodnotný operační systém Android. Telefony se tak nepřipojí k e-mailovému klientu Gmail, portálu YouTube, mapám Google a obchodu s aplikacemi Play.

Huawei již dříve nahradil obchod Play vlastní galerií aplikací, díky čemuž mohou uživatelé nejpoužívanější programy i nadále hledat, instalovat a pochopitelně také používat.

Čínskému podniku se podařilo vyzrát i na absenci Google maps. Díky dohodě s nizozemským výrobcem TomTom může využívat jeho mapy i služby. Dohoda údajně byla uzavřena již dříve, ale oba podniky to oznámily bez dalších podrobností až nyní.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám