Hlavní obsah

Odemykání iPhonů X pomocí obličeje selhává. Po dvojčatech hlásí problémy i Číňané

Novinky, ort

Nejnovější iPhone X využívá nejsofistikovanější systém zabezpečení v celé historii jablečných smartphonů – alespoň podle prohlášení zástupců Applu. Jenže realita je úplně jiná, jak se na vlastní kůži přesvědčily dvě ženy v Číně. Problémy s neoprávněným odemčením přístrojů hlásila již dříve také identická dvojčata.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Apple iPhone X

Článek

Nový iPhone X nemá na rozdíl od ostatních nabízených iPhonů zabudovanou čtečku otisků prstů. Místo toho využívá funkci zvanou Face ID, kdy uživatel přístroj odemkne pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne.

Zástupci Applu při oficiální prezentaci nejnovějšího modelu uvedli, že toto řešení je nejen pohodlnější, ale zároveň také bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Na snímku jsou dvě Číňanky, které si mohou odemykat telefon navzájem – iPhone X je nedokáže rozeznat.

Že to v praxi není tak úplně pravda, potvrdila jedna Číňanka. Ta si chtěla na Vánoce udělat radost a pořídila si nový iPhone X. Jen pár dní poté jej však šla vrátit, neboť její přístroj byla schopna odemknout i její kamarádka, která je vidět na snímku výše.

Je nutné podotknout, že ženy si nejsou příliš podobné, dokonce má každá i úplně jinou délku vlasů. To evidentně ale bezpečnostní systém od amerického počítačového gigantu nebere vůbec v potaz.

V Applu se snažili ženě s ohledem na její stížnost vyjít vstříc, a tak jí nabídli úplně nový iPhone X. Jenže ten měl stejný defekt, opět jej dokázala odemknout i kamarádka zmiňované ženy. Po zveřejnění celého příběhu se navíc začali ozývat i další Číňané, že mají stejný problém.

Totožný problém u dvojčat

Tento problém již mimochodem dříve hlásila také identická dvojčata, která si mohou iPhone X také odemykat navzájem mezi sebou, i když by to – podle dřívějšího vyjádření amerického počítačového gigantu – nemělo být možné.

Sluší se připomenout, že před časem dokázal iPhone X svých rodičů odemknout teprve desetiletý mladík. I jeho obličej systém chybně identifikoval. [celá zpráva]

IPhone X je aktuálně nejdražším chytrým telefonem v nabídce Applu. A dokonce to platí i při pohledu do celé desetileté historie smartphonů s logem nakousnutého jablka.

Co umí iPhone X

Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Základní model nabídne 64GB paměť a bude se v tuzemských obchodech podle oficiálních informací Applu nabízet za 29 990 Kč. Provedení s 256GB pamětí však bude citelně dražší. Případní zájemci za něj zaplatí 34 490 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám