Hlavní obsah

Nokie budou podporovat operační systém Symbian minimálně do roku 2016

Novinky, mif

Na začátku února obletěla svět zpráva, že se na chytrých mobilech od Nokie objeví operační systém Windows. Microsoft totiž tehdy s největším výrobcem telefonů na světě uzavřel dohodu o partnerství. Fanoušci se děsili, co se stane s operačním systémem Symbian, který byl na Nokiích doposud. Šéf firmy Stephen Elop nyní všechny uklidňuje, že podpora staršího systému je plánována minimálně na dalších pět let.

Foto: Profimedia.cz

Nokia

Článek

„I když jsme se rozhodli naše smartphony vybavit systémem Windows Phone, rozhodně plánujme pokračovat s aktualizacemi softwaru pro zařízení se Symabianem, přinejmenším do roku 2016,“ řekl serveru Inquirer Elop.

Jedním z důvodů, který vedl Nokii k uzavření partnerství s konkurenčním Microsoftem, byla úspěšnost iPhonu od Applu.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl šéf Nokie Stephen Elop.

„Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina. „Nokia a Microsoft mohou společně vybudovat bezkonkurenční platformu s co největším globálním dosahem. Od nynějška to bude závod, ve kterém poběží jen tři koně,“ dodal.

Podle serveru Businessweek softwarový gigant za tento strategický krok zaplatil miliardu dolarů, tedy více než 17 miliard korun. Ani Microsoft ale nepřijde zkrátka. Nokia mu totiž bude podle serveru Businessweek platit poplatek za každou nainstalovanou kopii operačního systému. Smlouva je uzavřena na pět let, jaká je výše poplatku, zatím není známo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám