Hlavní obsah

Nokia podala na Apple žaloby za porušování svých patentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia podal v Německu a Spojených státech žaloby na americkou společnost Apple za porušování svých patentů. Nokia, která bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě, to uvedla ve čtvrtek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žaloby finská firma podala v Německu u soudů v Düsseldorfu, Mannheimu a Mnichově, v USA to udělala v Texasu. Firma sdělila, že připravuje podání žalob u dalších jurisdikcí. Výrobce telefonů iPhone podle ní porušil 32 jejích patentů, například na displeje, uživatelské rozhraní, software, antény nebo kódování videa.

Nokia v podáních uvedla, že Apple sice sjednal v roce 2011 licence na používání některých patentů vlastněných její dceřinou firmou Nokia Technologies, poté si ale americká firma odmítala licencovat další inovace Nokie, přestože je použila v řadě svých produktů.

Apple se chce taky soudit

Apple v úterý podal žalobu na firmy Acacia Research a Conversant Intellectual Property Management kvůli údajnému spolčení s Nokií na vymáhání nadměrných licenčních poplatků, uvedla agentura Reuters.

V únoru Nokia urovnala patentový spor s jihokorejským výrobcem elektroniky Samsung.

Mobilní vrchol a pád

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů, což byl právě jeden z důvodů, proč se rozhodl odprodat mobilní divizi Microsoftu.

Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, produkovat je bude pouze s využitím partnerů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám