Hlavní obsah

U mobilů operátoři rýžují za hrstku dat, přitom neomezené LTE doma není problém

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Data v mobilu nabízejí operátoři v Česku mezi nejdražšími v Evropě. Přitom pevný internet na doma s daty nabízejí výrazně levněji, ačkoliv běží na stejné síti a stejných technologiích jako internet v mobilu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Operátoři si za každé jednotky gigabytů u nejprodávanějších mobilních tarifů účtují až 100 korun, mnohem více než ve většině evropských zemí, a za tarif se 3 až 7 gigabyty dat lidé při podepsání dvouleté smlouvy platí kolem 800 korun.

To je až dvakrát víc, než za kolik nabízejí neomezený internet doma s modemem a SIM kartou, jeho cena začíná u 399 korun.

Mezi oběma službami, tedy mezi připojením k mobilní síti přes fixní LTE (mobilní internet čtvrté generace) a LTE z chytrého telefonu, ale není v podstatě žádný rozdíl. Až na jeden drobný, praktický. „U fixních připojení může operátor lépe plánovat, jakou kapacitu sítě zákazníci využijí, protože se modem nepohybuje. Lépe se plánuje případná nutnost posílení sítě,“ sdělil Právu bývalý člen Rady Českého telekomunikačního úřadu a exnáměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý.

Technicky ani nákladově ve fixním LTE internetu a LTE v mobilu rozdíl není.
Rostislav Kocman, telekomunikační odborník

Jeho slova potvrdil i telekomunikační odborník Rostislav Kocman. „Technicky ani nákladově ve fixním LTE internetu a LTE v mobilu rozdíl není. Pro operátory je ale výhodnější fixní LTE, protože si mohou lépe spočítat zatížení sítě,“ vysvětlil Kocman, proč možná operátoři nenabízejí neomezený internet svým zákazníkům rovněž do chytrých telefonů.

Rozdíl v cenách pak podle Malého dělá různá konkurence, resp. její nedostatek. „Je to dáno konkurenčním prostředím. Na trhu s fixním připojením musí mobilní operátor nasadit konkurenceschopnou cenu a samozřejmě neomezená data. Cena se typicky pohybuje mezi 400 až 600 korunami měsíčně,“ řekl Právu.

Nejrychlejší data do 800 korun

Vodafone nabízí službu Neomezený internet na doma s rychlostí do 20 megabitů za 399 Kč, 100 megabitů za 599 Kč a až 250 megabitů za 699 korun. Téměř stejné to je u T-Mobilu (Pevný internet), tam je pouze nejvyšší rychlost o 100 Kč dražší.

O2 s programem Internet Optimal HD stojí s rychlostí 20 megabitů také 399 Kč, 100 megabitů vyjde standardně na 549 Kč a 250 megabitů na 649 Kč.

Fixní LTE připojení, tedy domácí připojení k internetu přes modem se SIM kartou, používá v současnosti okolo 300 tisíc zákazníků. Když vyjdeme ze zatím poslední výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu týkající se stavu v roce 2017, činil objem stažených dat přes fixní LTE téměř polovinu celkového objemu stažených dat na všech aktivních SIM kartách.

„Něco přes 300 tisíc zákazníků s fixním LTE tak přenese více dat než zbývajících osm milionů zákazníků se smartphony,“ podotkl Malý.

Data bez omezení pro mobily se neplánují

Operátoři ale s neomezeným internetem pro SIM karty v mobilech nepočítají.

„Objemy dat v mobilních tarifech zvyšujeme každoročně, v tuto chvíli o zavedení neomezeného mobilního tarifu neuvažujeme, zvláště pak proto, že cca 60 % našich zákazníků ani nevyužije objem dat ve svém tarifu,“ informovala Právo mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podle expertů ale lidé data v tarifu plně nevyčerpají kvůli strachu z překročení limitu, protože přikoupení dalších dat je vyjde ještě dráž. [celá zpráva]

„Pevná i mobilní síť mají svoje výhody, ale i nevýhody: kapacita, stabilita vs. mobilita. Pro náruživé surfaře doporučujeme právě pevný internet, který vyhoví i nejnáročnějším požadavkům,“ dodala Kemrová.

Právě T-Mobile přitom paradoxně neomezená data v mobilu nabízí hned v sousedním Polsku, a to v přepočtu za 299 korun. Vodafone ani O2 na čtvrteční dotaz Práva o tom, zda zvažují zavedení neomezených dat i pro mobily, neodpověděly.

Příchod neomezených dat do mobilu neočekává ani Kocman. „Technicky to není problém. Ovšem v Česku operátoři nabízí u mobilních dat na rozdíl od pevného připojení všem stejnou rychlost a soupeří mezi sebou prakticky jen objemem nabízených dat,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám