Hlavní obsah

Němci zkoumali telefony Xiaomi. Nařčení Litvy o cenzuře se nepotvrdilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Loni na podzim se rozhořel spor mezi společností Xiaomi a Litvou. Tamní ministerstvo obrany obvinilo čínského výrobce z cenzurování obsahu v jeho telefonech, kvůli tomu doporučilo dokonce Litevcům, aby je nekupovali. Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) však při svém šetření žádné takové anomálie nezjistil.

Foto: archív výrobce

Xiaomi 11 Lite 5G NE (ilustrační foto)

Článek

Pracovníci BSI dokončili audit chytrých telefonů Xiaomi v minulém týdnu. Úřad se sice zaměřoval na telefony určené pro německý trh, ale přesto vyšetřování uzavřel s tím, že „neidentifikoval žádné anomálie, které by vyžadovaly další šetření nebo jiná opatření“.

To jinými slovy znamená, že úřad nedetekoval žádný přenos seznamů filtrů, jak bylo popsáno v původní zprávě Litevců.

„Společnost Xiaomi je potěšena, že zveřejněné výsledky vyšetřování provedeného německým Spolkovým úřadem pro bezpečnost informační techniky potvrzují náš závazek pracovat transparentně, zodpovědně a s ohledem na soukromí a bezpečnost našich zákazníků, což je naší nejvyšší prioritou,“ stojí v oficiálním prohlášení Xiaomi.

Spory Litvy a Číny

Litva loni v září uvedla, že nová zařízení od firmy Xiaomi dovedou například cenzurovat věty „Svobodný Tibet” či „Dlouhý život nezávislému Tchaj-wanu” a zhruba dalších 400 slov a výrazů. V zařízeních, jež směřují na trh v Evropské unii, je tato schopnost prý deaktivovaná, podle litevského úřadu ji však je možné spustit na dálku.

„Naše doporučení je nekupovat si nové čínské mobilní telefony a zbavit se těch koupených, jak to je jen možné,” uvedl náměstek litevského ministra obrany Margiris Abukevicius.

Nekupujte čínské telefony Xiaomi, vyzvala Litva občany

Mobil

Vztahy s Litvou a Čínou byly v té době velmi napjaté. A to kvůli tomu, že Tchaj-wan, který Peking považuje za vzbouřeneckou provincii, ohlásil změnu názvu svého zastoupení ve Vilniusu. To chtěl přejmenovat na Tchajwanské zastoupení.

Jinde v Evropě používá název odkazující pouze na hlavní město Tchaj-pej. Čína následovně povolala svou velvyslankyni ve Vilniusu ke konzultacím do vlasti. Litvu vyzvala, aby učinila totéž se svým velvyslancem v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám