Hlavní obsah

Nejlepší phablet od Sony zlevnil o tisíce korun

Novinky, mif

Novou vlajkovou loď společnosti Sony nazývanou Xperia Z začali tuzemští prodejci nabízet v polovině února v rámci předobjednávky za 17 000 Kč. Cena tohoto phabletu však v uplynulém měsíci klesala tak výrazně, že nyní jej lze koupit už za 13 tisíc korun. Navíc má většina obchodů novinku skladem.

Foto: Sony

Sony Xperia Z

Článek

Za méně než 14 000 korun nabízí podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, bezmála dvě desítky prodejců. Některé nabídky se však šplhají až k hranici dvaceti tisíc.

Novinka od Sony má pětipalcovou dotykovou obrazovku s rozlišením 1080 x 1920 pixelů, 1,5GHz čtyřjádrový procesor Qualcomm APQ8064, 2GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth, vestavěný GPS čip a microUSB konektor.

Foto: Sony

Sony Xperia Z v černém provedení

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 13 megapixelů a nabídne blesk i automatické ostření. Sony u něj nabídne podobně jako u ostatních chytrých telefonů vyšších řad pokročilé funkce. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama.

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

I když Xperia Z vypadá velmi stylově, je zároveň poměrně odolná. Nevadí jí prach ani menší pády, a dokonce ani voda. V ní může například natáčet videa nebo fotografovat. Ponořená může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám