Hlavní obsah

Nejlepší fotomobil dostane bratříčka. Do prodeje půjde se stejným hendikepem

Novinky, ort

Huawei P40 Pro byl už v minulém měsíci titulován serverem DxOMark jako nejlepší fotomobil na světě. Během několika týdnů by se na pultech obchodů měl objevit jeho bratříček Honor 30 Pro+, který se prakticky ve všech ohledech na svého staršího sourozence dotahuje, dokonce i kvalitou fotoaparátů. Má však zároveň stejný hendikep – osekaný operační systém.

Foto: archív výrobce

Honor 30 Pro+

Článek

Značky Huawei a Honor pracují v úzkém propojení, je to podobná symbióza jako u značek Hyundai a Kia v automobilovém světě. Prémiové telefony od společnosti Huawei nicméně využívají fotoaparáty, na kterých spolupracoval věhlasný podnik Leica. Honor takové výsadní postavení nemá.

A znát je to i na hodnocení serveru DxOMark, který pravidelně testuje kvalitu fotoaparátů u jednotlivých telefonů podle přísných kritérií. Zatímco Huawei P40 Pro je aktuální král s hodnocením 128 bodů, Honor 30 Pro+ získal v testech pouze 125 bodů.

Přesto se novinka za druhou příčku v žebříčku nemusí rozhodně stydět, za sebou nechává v hodnocení fotoaparátů takové značky, jako jsou Oppo, Xiaomi, Samsung či například Apple.

Nelekne se žádné situace aneb Co umí nejlepší fotomobil na světě v praxi

Testy
Foto: archív výrobce

Honor 30 Pro+

A jaké fotoaparáty tedy Honor 30 Pro+ nabízí? Hlavní senzor na zadní straně nabízí rozlišení 50 Mpx, velikost 1/1.28" a světelnost f/1.9 RYYB. V jeho výbavě nechybí ani optická stabilizace OIS s automatickým ostřením Octa PDAF.

Ultraširokoúhlý fotoaparát se pak chlubí rozlišením 16 MPx, samozřejmostí je teleobjektiv s pětinásobným optickým přiblížením a se světelností F/3.4. Ten nabízí rozlišení 8 megapixelů.

Srdcem telefonu je čipset Kirin 990 5G, který pochází přímo z dílen společnosti Huawei. Jeho osm jader je rozděleno celkem do tří skupin – 2x 2,86 GHz, 2x 2,36 GHz a 4x 1,95 GHz. Případní zájemci mohou počítat i s podporou rychlých mobilních sítí 5G, jak již koneckonců napovídá samotný název.

Foto: archív výrobce

Honor 30 Pro+

Telefon má k dispozici 8 nebo 12 GB operační paměti a 256GB úložiště, podporovány jsou také paměťové karty. Nejde však o tradiční microSD, ale o standard Nano Memory Card. Kapacita akumulátoru je 4200 mAh, k dispozici je rychlé dobíjení (40 W) a bezdrátové nabíjení (27 W). Nechybí ani možnost sdílení elektrické energie s dalším zařízením.

FullView displej zakrývá prakticky celou čelní stranu, nabízí úhlopříčku 6,58" a rozlišení Full HD+, tedy 2640 x 1200 obrazových bodů. Díky technologii OLED, kterou mimochodem využívají právě nejnovější iPhony s pořadovým číslem 11, by měla novinka vynikat v barevném podání.

Případní zájemci se však musí smířit s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli americkým sankcím totiž Huawei u svých nových přístrojů od loňského května nesmí používat některé programy. Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Co umí nejlepší chytré telefony na trhu

Hned několik velkých výrobců mobilů odhalilo v uplynulých týdnech své nové vlajkové lodi. Novinky slibují v první řadě špičkový výkon, díky němuž dovedou...

Výběr článků

Načítám