Hlavní obsah

Nejen Česko, kmitočty se dražily také na Slovensku. Aukce vynesla miliardy

Novinky, Miloslav Fišer
Bratislava

Po České republice dokončili aukci kmitočtů pro mobilní sítě páté generace také naši východní sousedé. Na Slovensku dražba vynesla 100,2 milionu eur, což je v přepočtu 2,6 miliardy korun. Informoval o tom slovenský Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb. V tuzemsku aukce vynesla aukce dvakrát více peněz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky výběrového řízení a projevený zájem o dražené frekvence potvrzují, že podmínky, stejně jako samotný proces výběrového řízení, byly nastaveny správně. Částka, kterou získal stát za nabízené frekvence, naplnila naše očekávání,“ prohlásil předseda regulačního úřadu Ivan Marták.

O volné kmitočty se poprali stávající operátoři. Konkrétně Slovensko nabízelo kmitočty v pásmech 700, 900 a 1800 MHz, stěžejní kmitočty 700 MHz pro 5G vydražily společnosti Orange Slovensko, O2 Slovakia ze skupiny O2 Czech Republic a Slovak Telekom, která je součástí nadnárodní skupiny firem Deutsche Telekom.

Našim východním sousedům tak již nic nebrání v tom, aby se pustili do budování sítí páté generace a pokryli 5G internetem celé své území.

Levnější volání a internet? Zapomeňte. Aukce nezabrala

Mobil

Čtvrtý operátor v Česku nebude

Celkově se v Česku o volné frekvence pro mobilní sítě 5G ucházelo sedm účastníků, v aukci jich ale nakonec bylo úspěšných pouze pět, jak již bylo uvedeno výše. Z celkem čtyř hlavních bloků v kategorii A, která zahrnuje žádané pásmo 700 MHz, získal hned dva Vodafone, po jednom pak společnosti T-Mobile a O2.

Právě toto pásmo bylo klíčové pro rozvoj mobilní sítě páté generace, zároveň by umožnilo vznik nového operátora v Česku. Nejvíce v aukci zaplatil T-Mobile (1,89 miliardy korun), následně pak Vodafone (1,568 miliardy korun) a O2 (1,342 miliardy korun).

Všichni tři zmiňovaní operátoři se úspěšně účastnili také aukce o pásmu 3400–3600 MHz, zde se ale podařilo získat volné bloky také společnostem CentroNet a Nordic Telecom. Naopak neúspěšnými účastníky aukce jsou společnosti Sev.en Innovations a PODA.

Bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3400-3600 MHz, o které se soutěžilo, jsou spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu Průmyslu 4.0.

Dohoda je stvrzena, pro CETIN postaví 5G sítě v Česku Ericsson

Internet a PC

Vybralo se více peněz

„Výsledky aukční fáze a zájem o nabízené kmitočty ukazují, že jsme podmínky výběrového řízení nastavili správně pro dosažení jejich cílů. Pro prohloubení hospodářské soutěže je jistě dobrou zprávou, že svoji pozici posílí i vstoupivší noví operátoři v pásmu 3400-3800 MHz. Celková částka je 5,596 miliard korun,“ uvedla předsedkyně ČTÚ Hana Továrková.

Zdůraznila přitom, že je to vyšší částka, než se očekávalo. Podle původních odhadů totiž aukce měla přinést pouze 5,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtý mobilní operátor nebude

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek večer zveřejnil výsledky aukce kmitočtů pro stavbu rychlých mobilních sítí páté generace. Vítěznými uchazeči se...

Výběr článků

Načítám