Hlavní obsah

Na Kubě spustili mobilní internet. Většina obyvatel si jej ale nemůže dovolit

– Havana

Využívat mobilní internet mohou na Kubě od tohoto týdne tamní obyvatelé, informovala státní telekomunikační firma Etesca. Karibský ostrov se této služby dočkal jako jeden z posledních států na západní polokouli. Smutnou pravdou nicméně je, že vzhledem k ceně a platům na Kubě si službu mnozí obyvatelé země nebudou moci dovolit.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mobilní telefon používá na komunistické Kubě téměř polovina z 11,2milionové populace. Podle agentury AP však doteď měli Kubánci na mobilu přístup jen ke státem nabízené e-mailové službě. Na internet se mohou Kubánci od roku 2015 připojovat prostřednictvím veřejných Wi-Fi hotspotů, kterých je v zemi něco přes 800.

Zástupci telekomunikační firmy Etesca oznámili, že zákazníci mohou využívat řadu tarifních balíčků platných po 30 dní. Za 600 MB za měsíc zaplatí lidé zhruba sedm dolarů (přibližně 160 korun), za 4GB pak 30 dolarů (asi 686 korun). Za 100 MB mimo tarif zaplatí lidé deset dolarů (zhruba 230 korun).

Průměrný plat 30 dolarů

Mnozí Kubánci si ale služby nebudou moci dovolit. Průměrný plat totiž v zemi podle agentury Reuters činí přibližně 30 dolarů (asi 680 korun). Lidé jsou tak závislí na penězích od příbuzných ze zahraničí či na vedlejších výdělcích.

"Bylo na čase, aby (tato služba) byla dostupná také pro Kubánce," prohlásil Joaquin Montiel z Havany. "Ale pro některé lidi, jako jsem já, je to stále vzdálené," dodává. Telefon s technologií 3G si totiž s měsíčním platem 20 dolarů (450 korun) dovolit nemůže.

Kuba s přístupem k internetu za většinou států zaostává. Podle agentury Reuters je důvodem nedostatek hotovosti, dlouhotrvající embargo ze strany Spojených států i obavy z přístupu občanů k informacím.

Internet jen v turistických hotelech

Do roku 2013 byl internet veřejnosti přístupný pouze v turistických hotelech. Vláda následně otevřela státem vedené internetové kavárny a o dva roky později na ostrově vznikly i veřejné Wi-Fi hotspoty, kterých je nyní na ostrově více než 800.

Zástupkyně šéfa firmy Etesca Tania Velázquezová mimo jiné uvedla, že přístup ke státem ovládaným aplikacím či webovým stránkám, jako je například kubánská verze Wikipedie Ecured, bude mnohem levnější než k ostatním serverům.

Reklama

Výběr článků

Načítám