Hlavní obsah

iPhone 4 je prý nej – co na to konkurence

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Apple představila minulý týden na konferenci Worldwide Developers v pořadí již čtvrtou generaci chytrého mobilu iPhone. Šéf firmy Steve Jobs jej označuje za „nejlepší telefon všech dob.“ Konkurence však nezůstává pozadu a již nyní nabízí zajímavé alternativy.

iPhone 4

 
Článek

Předešlé generace iPhonu vypadaly vždy prakticky stejně. Jediné, co Apple pravidelně vylepšoval, byly funkce a hardwarové součástky uvnitř přístroje.

Čtyřka ale prodělala radikální změnu vzhledu. Zaoblené plastové boky nahradil proužek z nerezové oceli. Ten by měl být podle výrobce až pětkrát odolnější než standardní ocel.

Foto: Reuters

iPhone 4

Přední i zadní strana telefonu je kryta tvrzeným sklem, které má speciální úpravu proti mastnotě a otiskům prstů. Kryt je chemicky upraven, díky čemuž je 30krát tvrdší než plast a lépe odolává poškrábání.

Radikální změna vzhledu udělala z iPhonu 4 nejtenčí chytrý telefon na světě. Má tloušťku jen 9,3 mm, výšku 115 mm, šířku 59 mm a hmotnost 140 g. Starší iPhone 3GS měl rozměry 12x116x62 a hmotnost 135 g.

Dokonalý displej i fotoaparát

Nejnovější iPhone je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940x640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u verze 3GS. Konkurence telefon s vyšším rozlišením v současnosti nevyrábí. Obrázky, videa i texty jsou na displeji až neuvěřitelně ostré a realistické. „Displej iPhonu 4 může směle konkurovat i jemnosti tištěných novin,“ vychvaloval Jobs na konferenci novinku.

Vylepšení se dočkala i kamera na zadní straně přístroje. Má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být při horších světelných podmínkách během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý.

Nově je umístěn také druhý fotoaparát na přední straně, který slouží pro videohovory. Ani jedna z předchozích verzí iPhonu jej neměla.

Enormní výdrž baterie

iPhone 4 je vybaven novým procesorem A4, který je taktován na jeden gigahertz. Díky němu patří novinka k tomu nejvýkonnějšímu, co je možné v současnosti koupit.

I přes vysoký výkon ale telefon vydrží pracovat na baterii poměrně dlouho. Nepřetržitě telefonovat jím bude možné sedm hodin. Přehrávat video zvládne bez elektrické zásuvky 10 hodin. Stejně dlouho dovolí přístroj brouzdat na internetu přes WiFi.

Poslouchat nonstop hudbu je možné téměř dva dny. V pohotovostním stavu přístroj vydrží podle Applu 300 hodin.

S velkou SIM si nerozumí

Nový mobil s logem nakousnutého jablka si nerozumí s obyčejnými SIM kartami. Použít je v něm možné pouze menší microSIM karty. Ty se v zahraničí běžně prodávají a například v Americe je lidé mohou u operátora vyměnit i za obyčejnou SIM.

Foto: Reuters

Šéf firmy Apple Steve Jobs představuje nový iPhone 4.

V České republice ale zatím miniaturní telefonní karta není. I když tuzemští operátoři zatím nic neprozradili, microSIM bude možné zakoupit nejspíše hned po zahájení oficiálního prodeje iPhonu 4 v ČR.

Stejnou kartu využívá také populární počítačový tablet iPad od Applu.

V Německu iPhone 4 bude, v ČR zatím ne

iPhone 4 se začne prodávat od 24. června ve Spojených státech, Francii, Německu, Japonsku a ve Velké Británii.

Do konce července bude prodej zahájen také v Austrálii, Rakousku, Belgii, Kanadě, Dánsku, Finsku, Hongkongu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Norsku, na Novém Zélandu, v Singapuru, Jižní Koreji, Španělsku, Švédsku a ve Švýcarsku.

A Česká republika? Ta se dočká až v září, kdy iPhone 4 dorazí do zbylých 88 zemí světa.

S podpisem dvouleté smlouvy u operátora bude možné přístroj v USA pořídit v přepočtu za 4400 Kč v případě 16GB verze. Model s kapacitou 32 GB vyjde na 6500 korun. Ceny přístrojů v Česku zatím nejsou známy.

HTC HD2: Rychlík s Windows Mobile

Mobilní telefon HTC HD2 je na trhu již několik měsíců. Přesto dokáže svou výbavou a výkonem směle konkurovat nejnovějšímu iPhonu. Nabízí obří displej s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 480x800 obrazových bodů, který dokáže zobrazit až 65 tisíc barev. Displej dokáže rozeznat více dotyků najednou, stejně jako je tomu u mobilu od Applu.

Foto: Novinky

HTC Leo

HTC HD2 je vybaven 1GHz procesorem, operační pamětí o velikosti 448 MB, 5Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením a bleskem, slotem na paměťové karty microSDHC i bezdrátovými technologiemi WiFi a Bluetooth. Telefon pracuje pod operačním systémem Windows Mobile.

Foto: Novinky

HTC Leo

Srovnání s iPhonem 4
+ Vysoký výkon
- Velké rozměry přístroje nemusí vyhovovat každému
Cena: 11 500 Kč

Nokia N8: Mobil a fotoaparát v jednom

Nokia N8 je první telefon stejnojmenného výrobce, který je vybaven 12megapixelovým fotoaparátem s xenonovým bleskem. Díky němu dokáže vlajková loď z Finska zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Foto: Novinky

Nokia N8

Ani v ostatních parametrech není telefon žádné ořezávátko. Má 3,5palcový displej s rozlišením 360x640 obrazových bodů, procesor s taktem 680 MHz a 256MB operační paměť. Data jsou ukládána na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet. Nokia N8 se zatím neprodává, v obchodech by se měla objevit letos na podzim.

Srovnání s iPhonem 4
+ Kvalitní fotoaparát
- Slabší výkon
Cena: 12 000 Kč

Sony Ericsson Xperia X10: Pan dokonalý

Vlajkovou lodí Sony Ericssonu je v současnosti model Xperia X10, který pohání výkonný procesor Scorpion s taktem 1 GHz a operační paměť s kapacitou 256 MB. Velký čtyřpalcový dotykový displej nabízí rozlišení 480x854 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Sony Ericsson Xperia X10

Vestavěný fotoaparát má rozlišení 8megapixelů a dokáže natáčet video ve vysokém rozlišení. Nechybí mu funkce automatického ostření ani diodový blesk. Paměť telefonu dosahuje kapacity 1 GB, přičemž přístroj podporuje microSDHC karty. Telefon pracuje pod operačním systémem Android.

Srovnání s iPhonem 4
+ Vyvážený výkon a funkce
- Málo operační paměti může brzdit při práci
Cena: 11 000 Kč

Motorola Milestone: Klávesnice pro pohodlnější psaní

Konkurovat iPhonu se rozhodla také společnost Motorola, která vsadila na výsuvnou klávesnici. Ta je v podstatě zmenšenou verzí klasické klávesnice z notebooku. Kromě ní je možné telefon ovládat také dotykovým 3,7palcovým displejem s rozlišením 480x854 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Motorola Milestone

Co se výkonu týká, nepatří model Milestone ke špičce. Procesor je taktován na 550 MHz a k dispozici má 256 MB operační paměti. Vestavěný fotoaparát má rozlišení 5 megapixelů a disponuje vestavěným bleskem i funkcí automatického ostření. Telefon pracuje se systémem Android.

Srovnání s iPhonem 4
+ Výsuvná klávesnice
- Slabší výkon
Cena: 10 000 Kč

iPhony jdou na dračku

Jen za první čtvrtletí tohoto roku se podařilo společnosti Apple prodat na celém světě téměř devět miliónů iPhonů. To je poměrně velký úspěch, vzhledem k tomu, že firma nabízí pouze jeden jediný model a jeho předchozí generace.

Trhu s mobily přesto dál kraluje finská Nokia. Za první tři měsíce letošního roku prodala více než 107 miliónů mobilů. Dokládá to studie analytické společnosti IDC.

Na druhém místě se umístil Samsung s 64 milióny. Třetí příčku obsadil LG s 27 milióny a čtvrtou společnost Research in Motion (10 miliónů), která vyrábí mobilní telefony BlackBerry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám