Hlavní obsah

Huawei se daří i navzdory sankcím. Prodeje smartphonů v Evropě výrazně rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský trh s chytrými telefony se ve třetím čtvrtletí zvýšil meziročně o 8 procent na 52,5 milionu, což je nejvyšší růst ze všech světových regionů. Navzdory americkým sankcím se dařilo i čínskému výrobci Huawei, který prodal 11,6 milionu smartphonů. To je o 36,5 procenta více než ve druhém kvartálu a meziročně jen o 100 000 méně. Lídrem trhu zůstal jihokorejský Samsung, uvedla výzkumná společnost Canalys.

Foto: archív výrobce

Smartphony od společnosti Huawei (ilustrační foto)

Článek

O přístroje Huawei byl zájem především ve východní a střední Evropě. V této části kontinentu se jejich odbyt meziročně zvýšil o 26 procent, zatímco v západní Evropě o 17 procent klesl. S tržním podílem 22 procent si tak čínská firma udržela pozici dvojky na trhu.

Samsung zvýšil odbyt o více než čtvrtinu na 18,7 milionu přístrojů, jeho tržní podíl činil 35,7 procenta. Trojce evropského trhu – americké společnosti Apple – klesl prodej o čtyři procenta na 9,8 milionu smartphonů a její tržní podíl činil 18,6 procenta.

Francie udělila Huawei zelenou, může budovat 5G sítě

Mobil

Elitní pětku pak uzavírá s tržním podílem 10,5 procenta další čínský výrobce Xiaomi, který letos podle agentury DPA významně zapracoval na dostupnosti svých mobilních telefonů v Evropě. Následuje společnost HMD Global, jež prodává telefony pod značkou Nokia. Její tržní podíl činil 1,8 procenta.

Na všechny ostatní výrobce smartphonů připadlo zbylých 11 procent trhu. Loni to podle údajů Canalys bylo 16 procent.

Všeobecná licence prodloužena o 90 dní

Už od května je čínský Huawei na černé listině amerického ministerstva obchodu, kvůli čemuž tamní podniky nesmí s touto společností spolupracovat bez speciální licence. Výjimku již například dostal americký Microsoft.

Minulý týden v pondělí navíc prodloužilo americké ministerstvo obchodu o 90 dní takzvanou dočasnou všeobecnou licenci, která umožňuje limitované obchodování s firmou Huawei, bez něhož se neobejdou například venkovští operátoři.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám