Hlavní obsah

Huawei musí v 5G sítích skončit dřív, burcuje britský obranný výbor

Londýn

Technologická firma Huawei uzavřela tajnou dohodu s čínskou vládou, a bude proto třeba, aby se britští operátoři zbavili jejích komponentů dříve, než bylo v plánu. Uvedl to ve čtvrtek obranný výbor britské Dolní sněmovny. Doplnil, že má pro své tvrzení „jasné důkazy”, informovala agentura Reuters. Firma Huawei tvrzení poslanců odmítla.

Foto: Aly Song, Reuters

Prodejna Huawei v Číně

Článek

Vláda premiéra Borise Johnsona letos v červenci zakázala mobilním operátorům, aby po konci letošního roku využívali při výstavbě telekomunikačních sítí páté generace (5G) technologie firmy Huawei. Pokud některé komponenty už dříve využili, musejí je do roku 2027 odstranit. Podle sněmovního výboru ale vzhledem k důkazům, které viděla, bude nejspíš třeba lhůtu pro odstranění komponentů zkrátit. Navrhl rok 2025.

"Západ se musí naléhavě spojit, aby pokročil ve snaze vytvořit protiváhu čínské technologické dominanci," uvedl předseda obranného výboru Tobias Ellwood. "Nesmíme se vzdát národní bezpečnosti výměnou za krátkodobý technologický rozvoj," vyzval.

Ve hře jsou desítky tisíc míst. Zaměstnanci Huawei se kvůli sankcím obávají propouštění

Internet a PC

Podrobnosti k údajným vazbám firmy Huawei a Pekingu výbor neposkytl, uvedl ale, že viděl jasné důkazy tajných dohod firmy s "aparátem čínské komunistické strany".

Firma Huawei tvrzení britských poslanců odmítla a označila jej za "bezdůvodné obvinění". "Je založené spíše na názorech než na faktech," uvedla.

Proti podílu firmy Huawei na budování sítí 5G se dlouhodobě staví především Spojené státy. Podle nich firma představuje bezpečnostní hrozbu, neboť ji Peking využívá ke špionáži. Čína toto obvinění odmítá. Americký prezident Donald Trump tlačí na americké spojence, aby Huawei z výstavby sítí 5G vyloučili.

Boj o 5G sítě. Čína zvažuje odvetu v případě restrikcí EU vůči Huawei

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám