Hlavní obsah

Huawei čeká růst příjmů. Špionážní kauze navzdory

Hongkong

Čínská společnost Huawei Technologies za letošní rok očekává růst příjmů o 21 procent na 109 miliard USD (2,5 bilionu Kč). V projevu pro zaměstnance to ve čtvrtek 27. prosince řekl předseda správní rady Kuo Pching. Firma zaznamená nejrychlejší růst za dva roky, a to navzdory tlaku, jemuž čelí ve více zemích kvůli obvinění, že její telekomunikační zařízení může být využito ke špehování.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Logo Huawei na budově čínského sídla firmy

Článek

Huawei si letos zajistil 26 kontraktů na nejmodernější sítě 5G. To podle dřívějších informací dělá z firmy největšího prodejce sítí 5G na světě. Firma také očekává, že o 31 procent na více než 200 milionů kusů zvýší odbyt svých telefonů. Příjmy pak vůbec poprvé překonají hranici 100 miliard USD.

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším prodejcem chytrých telefonů.

Zákaz přístrojů značky Huawei

Firma se letos dostala pod zvýšený tlak, když Spojené státy (a jejich spojenci, včetně Austrálie a Nového Zélandu) začaly zakazovat vybavení Huawei kvůli obavám, že může umožňovat špionáž pro vládu. Huawei několikrát zopakoval, že čínská vláda na něj nemá vliv.

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE minulý týden varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Kanada na začátku měsíce na žádost USA zatkla finanční ředitelku Huawei Meng Wan-čou, která je dcerou zakladatele firmy. Spojené státy ji viní z podvodů u bank v souvislosti s obcházením protiíránských sankcí.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje také napsala, že americký prezident Donald Trump zvažuje, že v novém roce vydá nařízení, které by zabránilo americkým firmám používat telekomunikační zařízení od čínských společností Huawei a ZTE. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám