Hlavní obsah

Fotoaparátům zdatně konkurují chytré telefony

Novinky, huj

Ještě před pár lety měla digitální kompakt uložený doma v šuplíku takřka každá rodina. Doba ale pokročila a lidé stále častěji používají k pořizování momentek své chytré telefony, které nosí neustále při sobě.

Foto: archív výrobce

Aktuálně nejlepším fotomobilem je Huawei P40 Pro.

Článek

A vědomi jsou si toho také samotní výrobci, kteří se snaží poptávku po fotomobilech co nejvíce uspokojit. V uplynulých týdnech tak hned několik výrobců představilo nové modely, u nichž se vylepšení týkají především fotoaparátů.

Díky tomu smartphony dnes již většinou nabízejí totožný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší, většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu.

Proti obyčejným fotoaparátům jsou patrně největší předností smartphonů dotykové displeje, vhod přijdou především při ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na některých přístrojích můžete kdekoli na ploše dotykového displeje.

Xiaomi Redmi Note 8T v testu: Fotomobil za pět tisíc korun

Testy

Stále více objektivů

Stále častěji se můžeme setkat také s více objektivy na zadní straně smartphonů. Ty slouží zpravidla k tomu, aby si uživatel mohl vybrat mezi klasickým a širokoúhlým záběrem. Samozřejmostí jsou u chytrých telefonů také pokročilé funkce. Stejně jako kompakty už i telefony v dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv.

Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek. Nastavení většiny telefonů ukrývá možnosti také pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Fakt, že současné modely chytrých telefonů jsou vybaveny velmi kvalitním foťákem, se projevuje na poklesu zájmu o digitální kompakty – meziročně je to o více než 20 procent.

Nejlepší fotomobily

Na hodnocení kvalit fotoaparátů v mobilech – a vedle toho také klasických fotoaparátů a objektivů – se zaměřuje server DxOMark. Ten uděluje jednotlivým zaměřením bodové skóre podle přesně stanovených kritérií.

A podle nich prvenství v současnosti patří modelu Huawei P40 Pro, který získal 128 bodů. Předchozí premiant Xiaomi Mi 10 Pro má 124 bodů, což je shodná hodnota jako v případě Oppo Find X2 Pro. Pro úplnost dodejme, že i čtvrtá příčka patří čínskému výrobci, model Huawei Mate 30 Pro získal 123 bodů.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Pro

Foto: archív výrobce

Oppo Find X2 Pro

Co umí nejlepší Huawei P40 Pro?

Za tak vysoké hodnocení vděčí nový král fotomobilů především sestavě fotoaparátů na zadní straně, kterou výrobce nazývá Ultra Vision Leica Quad Camera. Na zadní straně nalezneme v první řadě 50Mpx senzor o velikosti 1/1.28" se světelností f/1.9, ten se chlubí také optickou stabilizací OIS a automatickým ostřením Octa PDAF. Hlavnímu snímači sekunduje 40Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát Cine Camera, který se chlubí velikostí 1/1.54" a světelností f/1.8.

Neméně zajímavý je také 12MPx teleobjektiv se světelností f/3.4. Ten v kombinaci s pětinásobným optickým a desetinásobným hybridním nabízí dohromady přiblížení až 50x. To je na poměry chytrých telefonů, ale i kompaktních fotoaparátů úctyhodná hodnota. Aby byly momentky i při maximálním přiblížení dostatečně ostré, nechybí stabilizace OIS.

Kralovat nevydržel dlouho. Nejlepší fotomobil se dočká vylepšené verze

Mobil

Přehlídku senzorů na zadní straně uzavírá 3D Depth fotoaparát. Ten se stará o měření přesné vzdálenosti objektů a umožňuje vytvářet portrétní snímky s rozmazaným pozadím pomocí různých efektů s dojmem profesionálního bokehu – tedy rozmazaného pozadí podobně jako u digitálních zrcadlovek.

Depth kameru nalezneme mimochodem také v průstřelu displeje na čelní straně, hned vedle ní je pak 32MPx selfie kamera se světelností f/2.2. Fotoaparáty vzadu i vepředu zvládnou natáčet 4K videa.

Osekaný Android

Také další technické parametry rozhodně novinku nijak nezahanbují, řeč je především o vysokém výkonu a špičkovém OLED displeji s úhlopříčkou 6,58”. Případní zájemci se však musí smířit s osekanou verzí operačního systému Android.

Kvůli americkým sankcím totiž Huawei u svých nových přístrojů od loňského května nesmí používat některé programy. Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei P40 Pro se v tuzemských obchodech prodává za ceny startující už pod hranicí 23 tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám