Hlavní obsah

Distanční výuka a práce z domova zvedá objem přenesených dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem přenesených dat v mobilních a pevných sítích operátorů tento týden vzrostl proti běžnému období o deset až 20 procent. Objem volání stoupl zhruba o 15 procent. Za růstem stojí zejména zahájení distanční výuky na středních a vysokých školách i práce z domova. Vyplývá to z aktuálních informací firem.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Objem přenesených dat má dlouhodobě rostoucí trend. Tento týden stoupl objem přenesených dat oproti běžnému dni ve fixní síti o deset procent, v mobilní síti pak o devět. V týdnu od 16. března se přitom jednalo o mnohem vyšší nárůsty – ve fixní síti o 59 procent, v mobilní o 23 procent,” řekla mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

V síti Vodafonu je v posledních týdnech podle mluvčího Ondřeje Luštince mobilní datový provoz o zhruba 20 procent vyšší. „Zde jde ovšem o dlouhodobý rostoucí trend, za kterým nestojí pouze pandemie koronaviru. U objemu telefonních hovorů za poslední týden vidíme nárůst zhruba o 15 procent, zde mohou mít vliv vládou zaváděná opatření,” řekl mluvčí Ondřej Luštinec.

Lidé volají z mobilů více než před epidemií

Mobil

Při srovnání datového provozu například první den nouzového stavu v říjnu a v březnu se podle mluvčího T-Mobilu Jiřího Janečka objem přenesených dat zvýšil jen nepatrně, o necelých pět procent.

„Objem přenesených dat v mobilní síti roste dlouhodobě. V letošním roce je ale patrné, že se významně na růstu podílí pevný internet přes LTE, kdy jsou lidé doma připojeni přes LTE modem. Například v oblastech, kde není dostupné DSL, optické nebo kabelové připojení. To potvrzuje, že lidé ve větší míře pracují nebo studují z domova,” podotkl.

Operátoři v září připravili své nabídky pro žáky a studenty, které počítají s větší spotřebou dat. O2 například v září představila nové tarify pro mladé do 26 let a školám nabízí za příspěvek ministerstva školství buď dva notebooky Acer Aspire 3 s USB modemem nebo 20 USB modemů se 100 GB na 30 dní. Je pak na uvážení školy, jestli dané zařízení využije pro učitele, nebo je dá k dispozici dětem ze sociálně slabších rodin či rodin s vícero sourozenci, ve kterých nemají dostatek zařízení pro výuku.

Vodafone studenty, kteří jsou nyní často odkázáni na distanční výuku a vzdělávání, aktuálně podporuje tarifem s neomezenými daty. Nejméně do konce října bude platit cena 599 korun pro všechny, kteří si tarif pořídí. Tarif obsahuje neomezený objem dat, neomezené volání i SMS.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám