Hlavní obsah

Deutsche Telekom pozastavil uzavírání dohod pro 5G sítě

– Bonn

Největší německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom pozastavila uzavírání dohod ohledně budování své mobilní sítě páté generace (5G), dokud se nevyjasní postoj Německa k čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei. Oznámili to zástupci společnosti v oficiálním prohlášení.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Kvůli nejasnému politickému postoji v současnosti neuzavíráme žádné dohody pro 5G,“ uvedl mluvčí podniku.

Němečtí regulátoři v říjnu zveřejnili návrh pravidel pro výstavbu sítí páté generace, který z dodávek potřebných zařízení čínskou firmu Huawei nevylučuje. Proti navrhovaným pravidlům se však postavili zákonodárci Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Sdílejí totiž názor Spojených států, že čínská vláda by mohla využívat zařízení Huawei ke špionáži, uvedla agentura Reuters.

ZTE a Huawei stále na mušce. Podle FCC představují hrozbu pro bezpečnost USA

Internet a PC

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejný postup vyžadují také od svých spojenců. Huawei obvinění ze špionáže odmítá.

Deutsche Telekom podle mluvčího doufá, že se situace kolem výstavby 5G sítí v Německu co nejdříve vyjasní. Mobilní operátoři už dříve varovali, že vyloučení Huawei z dodávek pro sítě 5G by v zemi mohlo vést k několikaletému zpoždění a rozsáhlým dodatečným nákladům.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) loni v prosinci označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů těchto firem.

Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory, technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.

Revoluce jménem 5G 

Sítě 5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám