Hlavní obsah

Čína zakázala prodej některých telefonů iPhone

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský soud vyhověl žádosti společnosti Qualcomm a zakázal dovoz a prodej některých chytrých telefonů iPhone od společnosti Apple. Jde nicméně spíše o formalitu, neboť zákaz se týká pouze starších modelů, které nejsou vybaveny nejnovější verzí operačního systému iOS. Fakticky tak nové telefony na pultech obchodů zůstanou i nadále, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Zákaz prodeje se týká pouze některých starších přístrojů.

Článek

Qualcomm hnal Apple k soudu v nejlidnatější zemi světa kvůli porušení softwarových patentů. Soud v Pekingu mu dal nakonec za pravdu, když rozhodl, že dva patenty byly skutečně využívány bez zaplacení licenčních poplatků.

Patenty souvisí s úpravou fotografií a správou aplikací na platformě iOS. Sluší se nicméně podotknout, že nejnovější verze s pořadovým číslem 12 již patentová práva Qualcommu neporušuje.

„Apple těží z našeho duševního vlastnictví a odmítá nám to kompenzovat," uvedl výkonný viceprezident společnosti Qualcomm Don Rosenberg. Z jeho slov je zřejmé, že celý spor bude mít rozhodně ještě pokračování, neboť se čipový gigant bude domáhat také náhrady škody.

Smír v nedohlednu

Výrobce telefonů iPhone přitom na smír a mimosoudní vyrovnání rozhodně nepomýšlí. „Snaha Qualcommu o zablokování našich produktů je dalším zoufalým krokem firmy, jejíž nezákonné praktiky čelí vyšetřování ze strany regulátorů po celém světě," uvedla společnost Apple v oficiálním prohlášení.

Zástupci podniku naráželi především na to, že Qualcomm je právě kvůli účtování vysokých licenčních poplatků trnem v oku některým úřadům.

„Všechny aktuálně nabízené iPhony zůstanou v Číně před Vánocemi dostupné,“ uzavřeli zástupci Applu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám