Hlavní obsah

Česko v aukci nabízí nejméně frekvencí v Evropě, varují operátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Množství frekvencí, které mohou v aukci pro 5G získat čeští mobilní operátoři, je nejnižší v Evropě a neumožní postavit v ČR gigabitové sítě, oznámila Asociace poskytovatelů mobilních služeb, která operátory sdružuje. Zatímco Evropská komise doporučuje členským zemím kvůli dostatečné kapacitě přidělit v pásmu 3,4 až 3,6 GHz minimálně 80 až 100 MHz, podmínky stanovené Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) dovolují O2, T-Mobilu nebo Vodafonu získat jen 60 MHz. ČTÚ podle svého vyjádření ale předpokládá, že operátoři k budování 5G použijí i další frekvence, které již mají přidělené.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů společnosti Cullen International je Česko v Evropě jediné, které bude operátorům nabízet méně než 80 MHz. Na hranici 80 MHz je Polsko, maximálně 100 MHz umožňuje získat Belgie a Itálie. Ostatní státy mají frekvenční limity vyšší.

"Celou situaci je nutné vidět ve specifickém kontextu situace v ČR. Pokud máte na starosti celou Evropu, je jednoduché přehlédnout specifické podmínky, které panují v jednotlivých členských státech. V každé zemi je využíváno kmitočtové spektrum odlišně a je třeba si uvědomovat, jakým způsobem je rozděleno a využíváno spektrum právě v Čechách. Operátoři například plně nevyužívají všechny přidělené kmitočty. Úřad se této otázce bude podrobněji věnovat v příštím roce, kdy proběhne přezkum efektivního využívání kmitočtů," uvedla mluvčí ČTÚ Barbora Havelková.

"V prováděcím rozhodnutí Evropské komise je jasně uvedeno, že šíře bloku 80-100 MHz je pro efektivní zavádění 5G služeb zvláště významná. Z podmínek české aukce však vyplývá, že čeští operátoři nemohou získat více než 60 MHz. Z Česka se tímto rozhodnutím regulátora stane země, která nebude moci konkurovat Evropě. Je skoro jisté, že řešení, která vyžadují velmi vysokou kapacitu 5G služeb, při příjezdu do Česka přestanou fungovat. Mizerná digitální infrastruktura bude současně odrazovat investory od investic v ČR," uvedl výkonný ředitel asociace Jiří Grund.

Češi při výběru telefonu podporu 5G sítí nezohledňují

Mobil

ČTÚ aukci vyhlásil na začátku srpna. Zájemci o dražení frekvencí v pásmech 700 a 3400-3600 MHz se mohou hlásit do konce září. Pak začne samotná aukce.

Komise ve svém prováděcím rozhodnutí požaduje minimální šíři pásma 80-100 MHz podle Grunda proto, aby byla zaručena srovnatelná kvalita služby 5G sítí a kapacita datových přenosů v rámci celé EU bez ohledu na zemi kde se dané zařízení nachází. "Rozhodnutí EK je závazné pro všechny členské státy, a tedy i pro jejich regulační úřady. Je paradoxní že český regulační úřad (ČTÚ) se na přípravě evropského rozhodnutí v roce 2019 aktivně podílel a nyní jeho obsah nerespektuje," dodal Grund.

Pásmo 700 MHz uvolněné přechodem TV vysílání na DVB-T2 je určeno zejména pro pokrytí velkého území, pásmo 3,4-3,6 GHz má zajistit vysoké kapacity datových přenosů v hustě osídlených oblastech, podél dopravních koridorů a pro potřeby Průmyslu 4.0.

ČTÚ chce prostřednictvím aukce na trh přilákat čtvrtého mobilního operátora. Zájem dopředu projevily například firmy Sazka mobil, ČEZ, Nordic Telecom nebo Poda.

Boj o 5G sítě. Čína zvažuje odvetu v případě restrikcí EU vůči Huawei

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám