Hlavní obsah

Češi se s on-line světem sžili, ukazují statistiky

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače, chytré mobily, internetové bankovnictví, on-line nakupování, komunikace přes sociální sítě. To vše už nezvratně zakořenilo i v české populaci. Prokázala to nejnovější data, která včera zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Počítač má doma 78 procent domácností, ale tento podíl se v posledních letech již výrazně nemění. Roste však využívání přenosných počítačů, tedy notebooku nebo tabletu. A především se dynamicky šíří chytré telefony.

Většina Čechů si vystačí se 3 GB mobilních dat

Mobil

„Letos je má již sedm osob z deseti, v roce předchozím to bylo 63 procent,“ sdělil ČSÚ. Ve věkové kategorii od 16 do 24 let podle něj používá chytrý mobil 99 procent lidí.

Internet v Česku používá 81 procent osob starších 16 let. „V absolutním vyjádření jde o 7,1 milionu lidí, což je o 2,1 milionu více než před deseti lety,“ upozornili statistici.

Elektronické nákupy

Podle statistiků se denně k síti připojuje 87 procent uživatelů, zatímco před deseti lety to bylo 57 procent. Přibývá mezi nimi hlavně seniorů.

Díky internetu a připojení z počítače i mobilu se zvýšila také obliba internetového bankovnictví a nakupování on-line. Využívá je již téměř 90 procent lidí ve věku 25 až 34 let. Alespoň jednou přes internet v letošním roce nakupovalo 59 procent obyvatel ČR. Své finance přes internet spravuje celkem 5,5 milionu Čechů.

Češi na internetu přehrají ročně 3,2 miliardy videí

Internet a PC

„Internetové bankovnictví u nás využívá 63 procent osob starších 16 let, což je oproti roku 2010 trojnásobek. V tomto ohledu jsme nad průměrem Evropské unie, ale i před všemi našimi sousedy,“ sdělil šéf ČSÚ Marek Rojíček.

Přibývá i těch, kdo na sociálních sítích jako Facebook, Instagram či Twitter komunikují, sdílejí informace nebo se prezentují. Ve věkové kategorii 16 až 24 let je na sítích 96 procent lidí. Podíly uživatelů klesají s věkem. Ve skupině 45 až 54 let je jich 56 procent a ve skupině 65 let a více devět procent.

Reklama

Související články

Češi se o děti na síti příliš nebojí

Češi se o své děti na internetu bojí nejméně v Evropě. Jen dva z pěti rodičů nezletilých dětí se vážně obávají toho, že by na internetu mohlo dojít k trestnému...

Výběr článků

Načítám