Hlavní obsah

Češi na Silvestra volali méně, objem dat byl ale rekordní

– Praha

Češi si o Silvestru volali z mobilních telefonů méně než před rokem. Rovněž počet SMS nebo MMS byl také nižší. Naopak v případě přenesených dat operátoři zaznamenali rekordní objemy, což potvrzuje trend předchozích let. Celkem spojili operátoři 56,7 milionu hovorů a lidé poslali 31,4 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci O2 na Silvestra 2019 volali stejně jako v předchozím roce, uskutečnili 16,1 milionu hovorů. Nejvytíženější byla tradičně hodina mezi půlnocí a jednou hodinou ráno, kdy operátor zaznamenal více než 2,1 milionu hovorů. Poslední den v roce přenesla síť O2 více než 9,9 milionu SMS a 267 000 MMS.

Stejně jako na Štědrý den rostlo v síti O2 na rekordní hodnoty využití mobilních dat. „Silvestrovská noc potvrdila celoroční rostoucí trend ve spotřebě dat. Zákazníci O2 využili na Silvestra téměř o 111 procent více dat než v loňském roce, což představuje rekord v objemu přenesených dat. Prostřednictvím mobilních dat, tedy e-mailu, zpráv nebo videí v messengerech a na sociálních sítích přála svým blízkých řada Čechů,“ uvedla Jitka Pajurková z tiskového oddělení O2.

Češi si na Štědrý den volali více, přáli si i přes sociální sítě

Mobil

Silvestrovský provoz v síti T-Mobile potvrdil trend přesunu od tradičních hovorů a textových zpráv do oblasti dat. Celkový datový provoz v meziročním srovnání vzrostl o 46 procent. Počet spojených hovorů mírně klesl na 22,3 milionu. V nejvytíženějším čase, kterým byla první novoroční čtvrthodina, se počet volání, ale o zhruba tři procenta zvýšil. Počet SMS v porovnání se stejným obdobím loni klesl zhruba o milion na 13,7 milionu SMS. Zákazníci T-Mobile odeslali o Silvestru 2019 zhruba 327 000 MMS, což v meziročním srovnání představuje pokles o čtyři procenta.

Zákazníci Vodafonu si na konci roku ve srovnání s předchozím rokem více volali i využívali mobilní data. Operátor zaznamenal 18,3 milionu hovorů, meziročně o čtyři procenta více. V případě dat Vodafone hlásí mezioční nárůst využití o 63 procent. SMS zpráv zákazníci využili meziročně o tři procenta méně, z mobilu jich odeslali 7,8 milionu.

Silvestra v České republice oslavilo také mnoho zahraničních návštěvníků. Podle statistik Vodafonu zahraniční hovory mířily především do Německa, na Slovensko a Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám