Hlavní obsah

Češi berou internet v mobilu jako samozřejmost. Obzvláště na dovolené

Novinky, mif

Pro drtivou většinu Čechů je internet v mobilu již naprostou samozřejmostí. Využívají jej přitom nejen při rutinních činnostech v tuzemsku, ale také při cestách do zahraničí – výjimkou samozřejmě nejsou ani dovolené. Souvisí to i se zrušením roamingových poplatků napříč Evropskou unií.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Alespoň jednou ročně vyjíždí na dovolenou do zahraničí 36 % Čechů, dalších 14 % pak cestuje za hranice republiky přinejmenším jednou za dva roky. Dokládá to průzkum společnosti NMS Market Research, podle kterého zároveň 75 % lidí na svých cestách využívá internet v mobilu.

Zajímavé je na těchto datech to, že datové balíčky u zahraničních operátorů přikupuje pouze 13 % z nich. Důvodem nezájmu o nášup dat z lokálních zdrojů je spoléhání se na místní wifi připojení (u 51 % respondentů) či na data českých operátorů (41 %).

Roamingové poplatky skončily napříč Evropskou unií 15. června roku 2017. Od té doby mohou v zahraničí využívat zákazníci operátorů svoje mobilní služby bez omezení, aniž by si museli za jejich funkčnost v zahraničí připlácet.

Datový balíček za 100 až 500 Kč

„Zajímalo nás, kolik lidí si data na dovolené přikupuje a jaké jsou jejich pohnutky,“ prohlásil spoluautor výzkumu Kamil Kunc, Client Service Manager společnosti NMS Market Research. Podotkl, že zajímavý je rozdíl mezi tím, jak mobilní internet využívají ženy a muži. „Zatímco pro 86 % žen je Facebook a Instagram tou hlavní motivací pro využití služeb místního operátora, u mužů toto číslo klesá na 55 %,“ upřesňuje Kunc. „U navigace se ale poměr obrací na 77 % ku 56 % ve prospěch mužů,“ doplnil.

Když už se lidé odhodlají ke koupi datového balíčku, nejčastěji za něj utratí v přepočtu od 100 do 500 korun. Na ochotu připlatit si více má překvapivě malý vliv, zda je v dané destinaci nutné platit za roaming či nikoli. Ve vyšší cenové hladině od 500 do 1000 korun si balíček koupí 22 % respondentů cestujících do Evropy, 15 % do Asie, 30 % do Ameriky a 38 % do Afriky. Jen 2 % lidí si pak kupuje data za cenu vyšší než 1000 korun.

Levnější volání do zahraničí

V letošním květnu začaly platit také nová pravidla pro volání do Evropské unie, tedy například z Česka do Německa, Slovenska či jiného státu.

Podle nařízení Evropské unie smí činit cena volání do zemí EU maximálně 19 centů (4,90 Kč), u SMS zpráv pak šest centů (1,55 Kč). K uvedeným sumám je nicméně nutné v tuzemsku připočítat ještě 21procentní DPH.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám