Hlavní obsah

CES 2020: Napětí je patrné na každém kroku. Novinky Huawei v Las Vegas chybí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

V minulých letech byla společnost Huawei na veletrhu CES nepřehlédnutelná. Druhý největší výrobce smartphonů na světě pravidelně do amerického Las Vegas vozil celé své portfolio, nechyběly přitom ani naprosté novinky. Letos jako kdyby se po čínském podniku slehla zem.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Důvod není třeba složitě hledat. Americké ministerstvo obchodu uvalilo loni v květnu sankce na Huawei, protože údajně představuje hrozbu pro národní bezpečnost.

Kvůli tomu americké podniky nesmí s čínskou firmou obchodovat bez speciálního povolení. Nové mobily značky Huawei proto například nemohou používat plnohodnotný operační systém Android, počítače se zase musí obejít bez procesorů Intel a grafických karet Nvidia. V noteboocích tohoto podniku zase nesmí tepat čipy od společnosti Intel.

Huawei žaluje amerického telekomunikačního regulátora

Mobil

Přestože Huawei obvinění odmítá a brání se v různých koutech světa i žalobami, důsledek napjatých vztahů mezi Čínou a USA byl na výstavišti v Las Vegas patrný. Nejenže byste marně hledali výrobky s logem Huawei, ale v Las Vegas nebylo vůbec nic vidět ani od sesterského Honoru.

Největší technologický veletrh jasně nastínil, jaká atmosféra mezi oběma mocnostmi panuje. Čínských výrobců bylo totiž na výstavišti daleko méně, než bylo v předchozích letech obvyklé. Zástupci společnosti Huawei sice dříve představené produkty prezentovali, avšak v daleko skromnějším pojetí než před lety. Navíc žádné novinky nepřivezli. Nechali se pouze krátce před veletrhem slyšet, že vlastní vlajkové lodě ukážou na akci v březnu.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám