Hlavní obsah

Čekání je u konce. Nejlepší telefon od Sony dorazil do Česka

Novinky, mif

V České republice se tento týden začal oficiálně prodávat chytrý telefon Xperia 1, který představuje to nejlepší v nabídce japonské společnosti Sony. Na pulty tuzemských obchodů novinka přichází po dlouhých třech měsících čekání.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia 1Video: archív výrobce

 
Článek

Xperia 1 byla představena již na veletrhu MWC ve španělské Baceloně, tedy v březnu. Tehdy však ještě nikdo netušil, kdy a za kolik se novinka bude prodávat.

Zlom nastal až nyní, kdy první tuzemští prodejci zařadili nejlepší telefon od společnosti Sony do své nabídky. Doporučená cena výrobcem činí 23 990 Kč. Telefon má přitom ambice konkurovat nejlepším smartphonům na trhu, ty se v některých případech prodávají klidně i za více než 40 000 Kč.

Nejlepší displej na trhu

Hlavní předností jedničky je obrazovka. Přístroj totiž jako první na světě používá 4K OLED obrazovku s displejem CinemaWide s poměrem stran 21:9. Konkrétně jde o panel s úhlopříčkou 6,5 palce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Zajímavý je právě netradiční poměr stran. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Vhod také přijde u filmových radovánek podpora multidimenzionálního zvuku Dolby Atmos.

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 855, který proti předchůdci nabízí také podporu vysokorychlostního Gigabit LTE. Telefon má tak o 25 % rychlejší CPU a až o 40 % výkonnější GPU. Disponuje také Snapdragon Elite Gaming pro bezproblémové zvládání aplikací a her kladoucích na procesor velké nároky. Operační paměť dosahuje kapacity 6 GB a bude doplněna o úložiště s kapacitou 64 nebo 128 GB.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Trojitý hlavní fotoaparát

Další předností Xperie 1 je trojitý fotoaparát na zadní straně telefonu. Ten se hodí pro jakoukoli situaci a světelné podmínky: 16mm objektiv pro širokoúhlé krajiny, univerzální 26mm objektiv a 52mm objektiv pro fotografování na delší vzdálenosti (ekvivalent 35 mm kinofilm).

Řadu technologií přitom jednička sdílí s oceňovanými fotoaparáty Alfa s výměnnými objektivy od Sony, například automatické ostření Eye AF či možnost sekvenčního snímání rychlostí 10 snímků za sekundu se sledováním AF/AE (autofokus a automatická expozice). Na kvalitu fotoaparátů byl zkrátka kladen velký důraz.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Mobilní telefony Sony

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám