Hlavní obsah

Čekání je u konce. Nejlepší mobil od Huawei zamíří do Česka

Novinky, mif

Dlouhé měsíce nebylo jasné, zda společnost Huawei bude kvůli sankcím ze strany USA své špičkové telefony Mate 30 a Mate 30 Pro prodávat v Evropě. Zástupci společnosti však nyní potvrdili, že lepší z této dvojice skutečně zamíří během pár týdnů na český trh.

Představení chytrých telefonů ze série Huawei Mate 30Video: archív výrobce

 
Článek

Mate 30 a Mate 30 Pro šly do prodeje v zahraničí – konkrétně v Malajsii a domovské Číně – s osekaným Androidem kvůli americkým sankcím, jež byly na společnost Huawei uvaleny v květnu letošního roku. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei představené po květnu musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

První mobil s ohebným displejem od Huawei je vyprodaný. Překupníci chtějí až 200 tisíc

Mobil

Právě kvůli tomuto hendikepu výrobce dlouho otálel s uvedením obou modelů na další trhy. Změna nastala až nyní, kdy zástupci společnosti potvrdili, že Mate 30 Pro bude možné od 27. ledna předobjednat. Na pultech obchodů se pak přístroj objeví 10. února za částku 24 999 Kč.

Počítá se přitom pouze s verzí Pro, nikoliv se základním modelem. Ta se bude nabízet sice s osekaným Androidem, ale s adekvátními aplikacemi přímo od Huawei a partnerů. Výrobce se navíc bude v rámci předobjednávek snažit nalákat na dárky navíc – bezdrátová sluchátka FreeBuds 3, VIP servis a voucher na hodinky Huawei Watch GT 2 za 1 Kč.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Mate 30 má 6,6palcový OLED displej s rozlišením 2340 x 1080 obrazových bodů. Verze Pro pak sází překvapivě na menší obrazovku, avšak s vyšším rozlišením – OLED panel má úhlopříčku 6,5 palce a rozlišení 2400 x 1176 bodů.

Srdcem novinek je špičkový procesor Kirin 990. Nový čipset staví na 7nm výrobním procesu, díky němuž by měl být dostatečně výkonný, ale zároveň také energeticky nenáročný. Procesor má tříúrovňovou strukturu, skládá se tedy ze dvou ultra velkých jader, dvou velkých a čtyř malých jader s dominantní frekvencí do 2,86 GHz.

Když telefony s osekaným Androidem představují bezpečnostní riziko

Software

Čip navíc používá 16jádrový grafický procesor Mali-G76, který by měl mít dostatek výkonu prakticky na jakoukoli moderní hru. Základní třicítka má k dispozici 6 GB operační paměti, verze Pro pak 8 GB. Obě provedení počítají se 128GB pamětí a podporou karet NM.

Na zadní straně modelu Mate 30 se nachází trojitá kamera SuperSensing. Ta se skládá z 40Mpx SuperSensing hlavního fotoaparátu, 16Mpx ultraširokoúhlého snímače a teleobjektivu s 8Mpx. Mate 30 Pro se chlubí hned čtyřmi objektivy na zadní straně – quad-camera systém je složený z 40Mpx Cine Camera snímače, 40Mpx SuperSensing fotoaparátu, 8Mpx teleobjektivu a kamery s hloubkovým 3D snímáním.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám