Hlavní obsah

Boj mezi Applem a vyšetřovateli nekončí, chtějí odblokovat další iPhone

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technickým světem hýbal v uplynulých týdnech spor mezi americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a společností Apple, která odmítala zpřístupnit data z iPhonu teroristy ze San Bernardina. Vyšetřovatelé si nakonec poradili sami, ale tím celý boj o soukromí uživatelů ani zdaleka nekončí. Vedení amerického počítačového gigantu má na stole další žádost o odblokování dalších zařízení s logem nakousnutého jablka.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O pomoc tentokrát žádá Apple policie v Arkansasu. Ta chce odblokovat chytrý telefon iPhone, a navíc ještě multimediální přehrávač iPod, tato zařízení patří dvěma teenagerům, kteří čelí obvinění z vraždy. Upozornila na to agentura AP.

Zda vedení amerického počítačového gigantu této žádosti vyhoví, zatím není jasné, firma to ale dlouhodobě odmítá.

Na začátku března se ukázalo, že američtí vyšetřovatelé se na Apple s podobnými žádostmi obracejí měsíc co měsíc. Jen od loňského října chtěli odemknout celkem devět zařízení, jak dokazuje snímek níže. Vyhověno jim podle serveru Extreme Tech nebylo ani jednou. [celá zpráva]

Foto: www.extremetech.com

V FBI se snažili do uzamčeného iPhonu islámského radikála dostat celé dva měsíce. Útočník měl ale svůj iPhone nastavený tak, aby se po zadání deseti nesprávných přístupových hesel automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnul, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu, aby vytvořil v operačním systému iOS „zadní vrátka“, což však vedení Applu odmítalo.

Šéf Applu Tim Cook tehdy upozorňoval na to, že implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by byl FBI schopen obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti. A nehraje roli, zda by šlo o přístroj teroristy, nebo běžného občana.

Má systém kritickou chybu?

Vyšetřovatelé z FBI ale nakonec tento týden informovali, že se do uzamčeného zařízení dostali sami. Detaily o průniku však nezveřejnili. [celá zpráva]

Tím rozpoutali vášnivou diskusi mezi bezpečnostními experty. Vše totiž nasvědčuje tomu, že FBI ví o kritické bezpečnostní chybě, o které zatím nemají potuchy ani vývojáři v Applu. Ta by mohla ohrožovat milióny nic netušících zákazníků z různých koutů světa. [celá zpráva]

Anketa

Měla by podle vás existovat možnost dostat se do jakéhokoliv mobilu bez ohledu na jeho zabezpečení?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 495 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám