Hlavní obsah

Apple čelí obvinění z podvodu s cennými papíry. Kvůli iPhonům

– Oakland

Americká technologická společnost Apple čelí ve Spojených státech obvinění z podvodu s cennými papíry. Žaloba požadující odškodné pro investory tvrdí, že firma tajila pokles poptávky po svých telefonech iPhone, hlavně na čínském trhu. Po odhalení tohoto poklesu se tržní hodnota podniku během jediného dne propadla o 74 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč). Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Aly Song, Reuters

Nový iPhone XS

Článek

Generální ředitel Applu Tim Cook začátkem ledna nečekaně snížil odhad čtvrtletních tržeb na zhruba 84 miliard dolarů z původně očekávaných 89 miliard až 93 miliard dolarů. Firma ke snížení odhadu tržeb přikročila poprvé od roku 2007, cena jejích akcií se následující den propadla o deset procent.

Žaloba požaduje odškodné pro investory, kteří nakoupili akcie Applu během dvou měsíců před snížením odhadu tržeb. Tvrdí, že firma v patřičné době neposkytla informace ohledně poklesu poptávky po iPhonech, za kterým stál mimo jiné obchodní spor mezi USA a Čínou.

Neposkytnutí těchto informací bylo podle žaloby zčásti důsledkem rozhodnutí přestat zveřejňovat čísla o prodeji iPhonů, o kterém firma informovala 1. listopadu. Cook ve stejný den na otázku ohledně výsledků Applu na rozvíjejících se trzích poukázal na tlak na pokles tržeb v Brazílii a v Indii, ale dodal, že "Čínu by do této kategorie nezahrnoval", píše se v žalobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám