Hlavní obsah

Žádné jaderné elektrárny ani zpravodajské služby. Huawei bude v Británii omezen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie zřejmě nevpustí čínský technologický gigant Huawei v rámci jednání o jeho účasti na budování mobilních sítí páté generace (5G) do strategických oblastí. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to napsal britský bulvární deník The Sun. Také podíl čínské firmy v jakékoli investici by podle těchto zdrojů mohl být omezen na menšinový.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Teoreticky by Huawei neměla figurovat v ničem kolem Westminsteru, jaderných elektráren nebo míst, jako je ústředí zpravodajské služby GCHQ v Cheltenhamu," píše list.

Zdroje listu rovněž tvrdí, že se premiérka Theresa Mayová rozhodla umožnit firmě Huawei „omezenou" roli mimo klíčovou infrastrukturu, přestože ministr obrany Gavin Williamson a ministr vnitra Sajid Javid vyjádřili ohledně působení čínské firmy v Británii vážné obavy.

Britská vláda ve čtvrtek zahájila vyšetřování, které se týká úniku informací z jednání Národní bezpečnostní rady (NSC) o firmě Huawei a její účasti na budování sítí 5G. Jednání NSC jsou uzavřená a důvěrná, přesto o výsledku dřívějších diskuzí informovala britská média. Podle nich se kabinet chystá firmě přístup ke stavbě sítí 5G povolit.

Tlak zejména z USA

Huawei čelí tlaku zejména ze strany Spojených států, podle kterých mohou technologie této čínské firmy znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Huawei to odmítá. Postoj zemí Evropské unie k této záležitosti je nejednotný.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na konci loňského roku varoval před technologiemi Huawei, stejně jako další čínské firmy ZTE; podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko. Firmy Huawei se opakovaně zastal prezident Miloš Zeman, podle něhož nebyly předloženy žádné důkazy pro takové tvrzení. Spor kolem firmy označil za nekalou obchodní soutěž.

Vyloučit Huawei z účasti na budování sítí páté generace (5G) nehodlá Německo ani Francie, píše server televize CNBC. Ve Francii se ale debatuje o přijetí zákona, který by zavedl přísné testování, jehož smyslem je prověřit, zda zájemce o výstavbu sítí 5G skutečně nepředstavuje bezpečnostní riziko. Vyloučit Huawei z tendrů na sítě 5G nemá teď v úmyslu ani Itálie.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Výběr článků

Načítám