Hlavní obsah

Konkurence sílí, ceny padají. Samsungu klesl čtvrtletní zisk o 60 procent

Soul

Jihokorejská společnost Samsung Electronics zřejmě za první čtvrtletí vykáže nejslabší zisk za více než dva roky. Podle předběžných údajů jí provozní zisk meziročně klesl o 60 procent na 6,2 bilionu wonů (téměř 125 miliard Kč). Hospodaření firmy zasáhly především nižší ceny paměťových čipů a zhoršení poptávky po displejích, ale také rostoucí konkurence na trhu chytrých telefonů.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Akcie firmy na zprávu zareagovaly poklesem jen o 0,2 procenta, neboť řada investorů předpokládá zvýšení cen čipů v druhé polovině roku, uvedla agentura Reuters.

Analytici dotazovaní společností Refinitiv očekávali v průměru provozní zisk 6,8 bilionu wonů. Příjmy se firmě podle předběžných údajů snížily o 14 procent na 52 bilionů wonů. Samsung pravidelně zveřejňuje odhady zisku před detailními výsledky, ty má oznámit koncem dubna.

Firma už dříve varovala před zhoršením čtvrtletních výsledků z důvodu poklesu cen paměťových čipů a zpomalující se poptávky po displejích používaných v telefonech iPhone firmy Apple. Kromě toho ziskovost výroby jejího chytrého telefonu Galaxy poznamenaly náklady na inovace, konkurence čínských rivalů i neochota spotřebitelů měnit starší přístroje za modernější.

Čipy Samsungu používá většina velkých výrobců chytrých telefonů včetně Applu, dodává je ale také pro cloudové severy Amazonu a dalších podniků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám