Hlavní obsah

Huawei loni zvýšil zisk i tržby, nařčení ze špionáže navzdory

Hongkong

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies loni zvýšil čistý zisk o 25 procent na 59,3 miliardy jüanů (asi 202,6 miliardy Kč) díky dobrému výkonu na domácím trhu a rozmachu obchodu s chytrými telefony. Tržby vzrostly o 19,5 procenta na 721,2 miliardy jüanů (asi 2,46 bilionu Kč).

Foto: Jason Lee, Reuters

Logo na prodejně Huawei v Pekingu.

Článek

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma se letos dostala pod zvýšený tlak, když Spojené státy a jejich spojenci, včetně Austrálie a Nového Zélandu, začali zakazovat vybavení Huawei kvůli obavám, že může umožňovat špionáž pro vládu.

Huawei několikrát zopakoval, že čínská vláda na něj nemá vliv.

Je hrozba reálná?

Důrazná diplomatická ofenziva, kterou Spojené státy od loňska provádějí proti čínské telekomunikační společnosti Huawei, je podle části bezpečnostních expertů zřejmě přehnaná. Číňané podle nich nepotřebují tajný přístup k routerům společnosti Huawei, aby se infiltrovali do globálních sítí, jejichž špatné zabezpečení je všeobecně známé.

Washington ale tvrdí, že každá země, která do svých komunikačních sítí páté generace (5G) nasadí zařízení Huawei, dává Pekingu do rukou nástroj ke špionáži. Uvedla to agentura AP.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice provádí už nyní.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám