Hlavní obsah

Zájem o iPhone XR zklamal, Apple tlumí výrobu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od konce října je v prodeji nový iPhone XR, který je nejlevnějším smartphonem ze třech představených novinek společnosti Apple. Jeho prodeje ale podle všeho nejdou aktuálně podle představ, proto se americký počítačový gigant rozhodl utlumit výrobu. Informoval o tom japonský list Nikkei s odvoláním na společnosti, které dodávají Applu součástky.

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

 
Článek

Mezi společnostmi, u kterých Apple tlumí výrobu, jsou Foxconn, Pegatron či Wistron. První zmiňovaný podnik měl na montáž jablečných smartphonů s písmenky XR v názvu vyhrazených 60 montážních linek.

Zástupci Applu této firmě nicméně oznámili, že jich nebude potřebovat nakonec více než 45. Ty byly v provozu ještě předtím, než prodej započal. Prakticky podobně je na tom také Pegatron.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XR

Americký počítačový gigant také využívá menšího dodavatele Wistron, na kterého směruje objednávky zpravidla před Vánocemi, kdy je produkce největší. Letos však již zástupci Applu představitele podniku informovali o tom, že nebudou jejich pomoc potřebovat.

I to svědčí o tom, že poptávka po iPhonu XR zůstala za očekáváním, navzdory tomu, že jde o nejlevnější z nově představených jablečných smartphonů. Přesná čísla prodejů ale již tradičně nezveřejnil.

Cena nejlevnějšího modelu letošního roku byla stanovena na 22 490 Kč v případě 64GB verze, 128GB varianta pak vyjde na 23 990 Kč a konečně nejlepší provedení s 256GB úložným prostorem na 26 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XR

I když se některým uživatelům budou zdát tyto částky stále ještě vysoké, je to výrazně méně než v případě nových vlajkových lodí, které se začaly prodávat minulý měsíc.

Menší iPhone XS startuje na ceně 29 990 Kč, za což případní zájemci získají 64GB kapacitu paměti. Nejlepší, 512GB verze ale už vyjde na 40 490 Kč. Verze XS Max je logicky ještě dražší, cenovky startují na 32 990 Kč a vyšplhat se mohou až na 43 490 Kč.

Více se o všech třech nových iPhonech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám