Hlavní obsah

Vyšší výkon, chytřejší fotoaparát. Nokia se snaží zaujmout levnějším mobilem

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se v poslední době předhánějí, kdo nabídne výkonnější, odolnější a lépe vybavený smartphone. Řeč je vcelku pochopitelně o extrémně výkonných modelech, u kterých se cenovka s ohledem na všechny nabízené přednosti přehoupla přes 20 000 Kč. Nokia se však nyní snaží s řadou vylepšení zaujmout také v cenově dostupnější střední třídě.

BEZ KOMENTÁŘE: Nokia 7.1 Video: Archív výrobce

 
Článek

Nová Nokia 7.1 se totiž bude na pultech tuzemských obchodů nabízet podle prvotních odhadů za částky okolo osmi tisíc korun. Za tuto sumu přitom přístroj nabízí některé prvky, na které jsou zvyklí spíše majitelé dražších přístrojů.

Novinka například láká na prémiové výrobní materiály. Přední i zadní stranu tak zdobí odolné sklo, které je uprostřed spojeno hliníkovým rámem série 6000. Zaujmout mohou také kontrastní prvky, jako například rozdílné povrchové úpravy kovu, které se doplňují spolu se sklem v různých barevných provedeních.

Foto: archív výrobce

Nokia 7.1

Solidní výkon, prémiový displej

Přestože jde o smartphone střední třídy, výkonu má více než dost. To je zásluha především procesoru Qualcomm Snapdragon 636, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,76 GHz. K dispozici má telefon dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, nechybí ani slot na paměťové karty. Smartphone má tedy dostatek výkonu například pro plynulé streamování HDR obsahu.

Jedním z dalších lákadel modelu 7.1 je obrazovka s technologií PureDisplay. Ta má úhlopříčku 5,84“ a rozlišení Full HD+, nabízí poměr stran 19 : 9 a podporuje standard HDR10. Špičkový je i kontrastní poměr 1 000 000 : 1, který by měl být využitelný i při sledování běžných videí. Panel totiž pomocí 16bitového enginu dokáže zvýšit kontrast u jakéhokoliv obsahu – u videí i fotografií.

Tři fotoaparáty

Na zadní straně přístroje nalezneme duální fotoaparát, který se skládá ze senzorů s rozlišením 12 MPx a 5 MPx. Díky optice ZEISS či například dvoufázové detekci s rychlým automatickým ostřením výrobce slibuje, že testovaný kousek na tom bude po fotografické stránce o třídu lépe, než bývá v dané kategorii zvykem. Na reálné testy si ale budeme muset ještě počkat.

Během natáčení videí se pak lze spolehnout na elektronickou stabilizaci obrazu a 360° prostorové nahrávání zvuku. Nové uživatelské rozhraní telefonu poskytuje možnost nastavit vyvážení bílé, ISO a rychlost závěrky v režimu Pro Camera Mode. Novinka nabídne také přední fotoaparát s AI a rozpoznáním tváře pro 3D filtry a masky.

Otazník visí zatím nad tím, kdy přesně se Nokia 7.1 objeví na pultech obchodů. Lze nicméně předpokládat, že se tak stane ještě před Vánocemi.

Foto: archív výrobce

Nokia 7.1

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám