Hlavní obsah

Feministky si vzaly na mušku Apple. Kvůli novým iPhonům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik amerických feministek si vzalo na mušku americkou společnost Apple, vadí jim nové iPhony – především tedy jejich velikost, která údajně „není určena pro ruce něžnějšího pohlaví“. Apple zatím na kritiku nereagoval.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

„Napjatě jsem čekala na příchod nových iPhonů, nakonec jsem ale byla nucena vyměnit svoji šestku za menší iPhone SE,“ prohlásila pro server The Telegraph Caroline Criadová, která se sama označuje za „aktivní feministku“.

Při své kritice přitom narážela na to, že Apple na zářijové premiéře neukázal žádný malý iPhone, všechny tři modely jsou větší a těžší než starší iPhone SE. „Měla jsem opakovaně namožené zápěstí,“ zdůvodnila potřebu menšího přístroje Criadová.

Foto: Patrick Sison, ČTK/AP

Do ženských rukou jsou nové iPhony údajně příliš velké.

Není přitom zdaleka jediná, kdo americký počítačový gigant kvůli novým iPhonům peskuje. „Z bezpečnostních důvodů musím mít kvůli své práci iPhone. Na ženy jako já, které mají malé dlaně, ale evidentně páni inženýři v Applu nemyslí. Musíme používat něco, co se špatně drží a u čeho neustále hrozí, že nám vypadne z ruky,“ podotkla Zeynep Tufeckiová, profesorka z University of North Carolina.

Její kritika přitom nemířila pouze na nové iPhony. „Je neskutečné, že firma si dovolila vybudovat sídlo za pět miliard dolarů, aniž by měla k dispozici zařízení pro péči o děti. Takhle si Apple představuje budoucnost,“ nešetřila kritikou Tufeckiová.

Prodávat se začnou už tento týden

Vedení společnosti Apple zatím na stížnosti feministek oficiálně nereagovalo. Místo toho se chystá na zahájení prodeje modelů iPhone XS a SX Max, které vypukne už tuto sobotu.

První zmiňovaný model má 5,8palcový displej, druhý pak láká na 6,5palcovou úhlopříčku – větší dotykovou plochu mimochodem Apple do chytrého telefonu ještě nikdy neintegroval.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony XS a XS Max

Foto: archív výrobce

Nové iPhony XS a XS Max

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňské desítky. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory. Proti předchůdci ale nabízí vyšší výkon a lepší fotoaparáty.

Třetí novinka se jmenuje iPhone XR a má 6,1palcový displej. Tento model se však na pultech obchodů objeví až v říjnu. Více se o nových jablečných smartphonech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám