Hlavní obsah

Mobilům od Sony se nedaří, prodalo se jich nejméně za osm let

Novinky, lez

Zcela nový design a zajímavé funkce. To měly být hlavní taháky chytrých telefonů od společnosti Sony pro letošní rok. Prodeje nových modelů však zůstaly hluboko za očekáváním, jsou nejhorší za posledních osm let.

Sony Xperia XZ2Video: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Sony svého času patřil k nejpopulárnějším výrobcům mobilů na světě, a bylo tomu tak i v minulých letech. Aktuální hospodářské výsledky podniku za druhé čtvrtletí však jasně ukazují, že japonským přístrojům se příliš nedaří.

Za sledované období, tedy od března do června, se nepodařilo podniku prodat celosvětově ani dva milióny mobilů. To je přitom cifra, kterou zvládne například konkurenční Apple pokořit za pouhých pár dní.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Xperia XZ2

Konkurence je daleko úspěšnější

Prodeje smartphonů se totiž u konkurenčních výrobců počítají na desítky miliónů. Ve stejném období například jihokorejský Samsung prodal 71,5 miliónu mobilů, Huawei 54,2 miliónu a konečně Apple 41,3 miliónu. [celá zpráva]

V letošním roce se přitom japonský podnik snažil zcela změnit své portfolio, nabídl u svých telefonů nový design a dosud nevídané funkce. Prvním takovým přístrojem byl model Xperia XZ2.

Xperia XZ2 je vyzbrojena 5,7palcovým displejem s rozlišením Full HD+. Novinka láká na protáhlý displej s poměrem stran 18:9, podobně jako řada dalších smartphonů v letošním roce. Rámečky okolo displeje pak zabírají jen velmi malý prostor.

Unikátní reproduktory

Kromě vzhledu se vylepšení dotkla především audia. Stereofonními reproduktory byli vyzbrojeni už předchůdci a řada konkurenčních smartphonů, novinka od Sony však využívá kromě nich navíc systém dynamických vibrací. Ten je schopen analyzovat data z audia a vibracemi jej přenést do přístroje, takže sluchový zážitek můžete hmatem i cítit.

BEZ KOMENTÁŘE: Xperia XZ2Video: Sony Xperia

Xperia XZ2 je navíc vůbec prvním smartphonem na světě, který umí nahrávat videa ve 4K HDR s využitím formátu HLG (Hybrid Log Gamma). Nahrávání superzpomaleného videa bylo také zdokonaleno a nyní umožňuje nahrávání rychlostí 960fps ve Full HD. Pro úplnost dodejme, že zadní kamera má rozlišení 19 Mpx a je vybavena pětiosou stabilizací, přední fotoaparát pak nabízí rozlišení 5 MPx.

Po hardwarové stránce bude novinka patřit k těm nejvýkonnějším smartphonům na trhu, byť přesné výsledky testů ještě nejsou k dispozici. Je to však zřejmé z toho, že výrobce použil platformu Snapdragon 845 v kombinaci se 4 GB operační paměti. Úložný prostor dosahuje kapacity 64 GB a je možné jej dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 400 GB.

Všechna tato vylepšení bohužel evidentně nestačila na to, aby si společnost Sony ukrojila větší část trhu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Xperia XZ2

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám