Hlavní obsah

Prémiové fotomobily táhnou. Huawei P20 si koupilo už šest miliónů lidí

Novinky, lez

Společnost Huawei se pochlubila prodejními výsledky své nové vlajkové lodi P20, která šla do prodeje letos na jaře. Od té doby si ji pořídilo šest miliónů lidí, což je naprostý rekord. Největším lákadlem je model P20 Pro, který je jako první na světě vybaven hned třemi fotoaparáty.

Foto: archív výrobce

Huawei P20

Článek

Šestimiliónová cifra se nemusí zdát v porovnání s některými úspěšnějšími konkurenty příliš vysoká. Připomeňme například, že konkurenční Apple zvládne pokořit desetimiliónovou metu po uvedení nového modelu za pouhých pár dní.

Na poměry společnosti Huawei jde však jednoznačně o úspěch a zároveň to ukazuje, že zájem o čínské smartphony roste. Ve srovnání s loňským modelem P10 jde totiž o meziroční nárůst prodejů o 87 %.

V šestimiliónové cifře jsou nicméně započítány prodeje všech tří novinek, které se v rámci řady P20 nabízejí, tedy odlehčeného modelu P20 lite, standardní verze P20 a nejvyšší řady P20 Pro. Jakým poměrem se konkrétní modely na prodejích podílejí, výrobce bohužel neprozradil.

Poprvé se třemi hlavními fotoaparáty

Největší pozornost nicméně budí model P20 Pro, ten je totiž jako první smartphone na světě vybaven třemi hlavními fotoaparáty. Dva spolupracují dohromady, jeden snímač se tak u smartphonu stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Třetí fotoaparát na zadní straně pak funguje jako bezztrátový zoom, je totiž napojen na teleobjektiv s dvojnásobným přiblížením. Má však rozlišení pouze 8 MPx, zatímco druhé dva senzory na zadní straně nabízejí 20 a 40 MPx. Mimochodem fotoaparát na čelní straně nabízí rozlišení 24 megapixelů a je doplněn o funkci vylepšení vzhledu pomocí umělé inteligence.

Další praktickou funkcí je Huawei AIS, tedy stabilizace obrazu řízená umělou inteligencí. Zařízení z řady P20 navíc při natáčení videa podporují šestiosou stabilizaci a „slow motion” režim s 960 snímky za sekundu pro jasné a detailní záběry.

Huawei P20 Pro je vybaven 6,1palcovým displejem, operačním systémem Android a osmijádrovým procesorem Kirin 970, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,36 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Do vínku dostal přístroj také 6 GB operační paměti a 128 GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám