Hlavní obsah

Prémiový fotoaparát a špičkový zvuk. Samsung odhalil nové konkurenty iPhonů

– Barcelona
Novinky, mif

Největší mobilní veletrh na světě Mobile World Congress (MWC 2018) startuje oficiálně až v pondělí, první výrobci nicméně odhalují své novinky už během víkendu. Jedním z nich je společnost Samsung, která na nedělní tiskovce odhalila nové vlajkové lodi Galaxy S9 a S9+, které jsou přímou odpovědí na nejnovější iPhony od konkurenční společnosti Apple.

Samsung Galaxy S9Video: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Stejně jako v loňském roce se budou prémiové smartphony od Samsungu nabízet ve dvou různých provedeních, menšími rozměry se bude snažit zaujmout Galaxy S9, větším displejem pak provedení Galaxy S9+.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Šéf mobilní divize Samsungu DJ Koh ukazuje v Barceloně chytré telefony Galaxy S9 a S9+.

V obou případech však půjde spíše o větší smartphony, což je dáno především většími úhlopříčkami obrazovky. Menší osmička bude mít 5,8palcový displej a větší verze plus 6,2palcový panel. Stejné displeje měly i loňské modely, což platí také o rozlišení – to nabízí v obou případech hodnotu 2960 x 1440 pixelů obrazových bodů.

Displej je u obou novinek zakřivený, díky čemuž vypadá, že nemá vůbec žádné rámečky po stranách. Rámečky lemující horní a spodní okraj telefonu jsou velmi tenké. Zakřivená obrazovka na bočnicích má být stejně jako u předchůdců využita pro zobrazení času, notifikace, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Foto: archív výrobce

Galaxy S9 a S9+

Variabilní clona a superpomalé záběry

Jedno z největších vylepšení se má týkat fotoaparátů. Hlavní 12MPx senzor u modelu Galaxy S9 je totiž vůbec poprvé vybaven tzv. variabilní clonou. Ta je schopná podle zástupců jihokorejského elektronického gigantu pracovat velmi podobně jako lidské oko. Podle množství okolního světla automaticky přizpůsobí své nastavení a světelnost.

V jasném prostředí použije hodnotu f/2,4, ve zhoršených podmínkách pak využije maximální světelnost objektivu f/1,5. Takovou hodnotou světelnosti drtivá většina konkurentů nenabízí.

Variabilní clonou se chlubí také model Galaxy S9+, ten však má na svých zádech místo jednoho objektivu hned dva. Využity mohou být k bezztrátovému přiblížení fotografovaného objektu. Sluší se také vyzdvihnout, že oba objektivy mají optickou stabilizaci, což se hodí především při natáčení videí.

Oba přístroje dokážou pomocí hlavních fotoaparátů na zadní straně natočit video rychlostí 960 snímků za sekundu v rozlišení 720p, tedy se čtyřikrát vyšší frekvencí záběrů než u běžného zpomaleného videa ve 240 fps. Superzpomalený režim lze při pořizování jednoho videa aktivovat až dvacetkrát pro zvýraznění nejzajímavějších momentů. Nebo se lze spolehnout na automatický snímač, který režim aktivuje při detekci pohybu.

Fotoaparát najde uplatnění také u cestovatelů, kteří se vydají do cizojazyčných končin. Využít jej lze totiž k překladům, za což vděčí přístroj virtuální asistentce Bixby. Automatický překlad nápisů v záběru probíhá v reálném čase, vy tak nemusíte nic stahovat, instalovat nebo ručně vypisovat.

Foto: archív výrobce

Galaxy S9+

Foto: archív výrobce

Galaxy S9+ se chlubí duálním fotoaparátem.

Prémiový zvuk od AKG

V porovnání s předchůdci se velkého vylepšení dočkaly také zvukové schopnosti obou vlajkových lodí. Stereo reproduktory Galaxy S9 a S9+ totiž byly vyvinuty ve spolupráci s experty ze společnosti AKG, podporována je také technologie Dolby Atmos. Jeden reproduktor je umístěn pod a druhý nad displejem. V praxi hrají neskutečně hlasitě a poměrně věrně, i když na podrobnější testy nebyl v rušném prostředí veletrhu příliš prostor.

Větší důraz kladli tvůrci také na otázku zabezpečení. Kromě snímače duhovky, kterým se chlubil již předchůdce, je tak telefon nově možné odemknout pomocí identifikace tváře. Jde v podstatě o podobnou technologii, kterou nabízí také nejnovější iPhone X. Na rozdíl od něj však Samsung nezapomněl ani na integraci čtečky otisků prstů.

Výkonem mají novinky patřit k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání. Nabídnou osmijádrový procesor taktovaný na 2,8 GHz. To je více než u předchůdců, u kterých polovina z osmi jader běžela na frekvenci 2,35 GHz a další na 1,9 GHz.

Foto: archív výrobce

Galaxy S9

Foto: archív výrobce

Galaxy S9

Větší model je výkonnější

Rozdílné jsou kapacity operační paměti, Galaxy S9 nabídne 4 GB, větší S9+ pak 6 GB – bude tedy výkonnější. Úložný prostor je v obou případech 64 nebo 256 GB a je možné jej dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Není bez zajímavosti, že nové vlajkové lodi dovedou pracovat také se dvěma SIM kartami najednou.

Vysoký výkon je daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Souvisí totiž s dalším vylepšením, které jihokorejský elektronický gigant na tiskovce demonstroval. Řeč je o speciální dokovací stanici DeX Pad, díky které bude telefon schopný pracovat jako stolní počítač. Na rozdíl od Microsoftu, který využíval mobilní verzi Windows, v případě nových vlajkových lodí vsadil výrobce na Android.

Funguje to podobně jako u konkurenčních modelů Lumia od společnosti Microsoft, které se prodávaly už v roce 2015. Do speciálního stojánku se zasune telefon, který bude fungovat jako touchpad u notebooků. Připojit pak bude stačit už jen monitor a klávesnici, načež se všechen obsah telefonu zobrazí na velké obrazovce připojeného displeje.

Sluší se připomenout, že technologii DeX podporovaly už loňské osmičky. U nich bylo ale nutné používat navíc ještě myš, protože ve speciálním stojánku nedokázal telefon fungovat jako touchpad.

Chytré telefony Galaxy S9 a S9+ jsou vodotěsné, chlubí se certifikací IP68. Prodávat by se měly začít zkraje března, a to i na tuzemském trhu.

Samsung Galaxy S8 a S8+Video: archív výrobce

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Zleva: Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Technické parametry

SAMSUNG GALAXY S9

Displej: 5,8 palce, 2960 x 1440 pixelů (Quad HD+)

Procesor: 8 jader, 2,8 GHz

Operační paměť: 4 GB

Interní paměť: 64 GB nebo 256 GB, slot na paměťové karty

Baterie: 3 000 mAh

Fotoaparáty: zadní 12Mpx Super Speed Dual pixel F1.5 až F2.4 OIS, přední 8 Mpx F1.7 AF

Funkce: podpora bezdrátového nabíjení Qi, čtečka otisků prstů, snímač oční duhovky, rychlé nabíjení, podpora DeX, zvuk kalibrovaný AKG

Odolnost: odolné provedení IP68

Platforma: Google Android 8 Oreo

Rozměry: 147,7 x 68,7 x 8,5

Hmotnost: 163 g

SAMSUNG GALAXY S9+

Displej: 6,2 palce, 2960 x 1440 pixelů (Quad HD+)

Procesor: 8 jader, 2,8 GHz

Operační paměť: 6 GB

Interní paměť: 64 GB nebo 256 GB, slot na paměťové karty

Kapacita baterie: 3 500 mAh

Fotoaparáty: duální zadní 12Mpx Super Speed Dual pixel F1.5 až F2.4 OIS a 12 Mpx F2.4 OIS 2x optický zoom, přední 8 Mpx F1.7 AF

Funkce: podpora bezdrátového nabíjení Qi, čtečka otisků prstů, snímač oční duhovky, rychlé nabíjení, podpora DeX, zvuk kalibrovaný AKG

Odolnost: odolné provedení IP68

Platforma: Google Android 8 Oreo

Rozměry: 158,1 x 73,8 x 8,5

Hmotnost: 189 g

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám