Hlavní obsah

Cena iPhonu X je příznivá, obhajuje šéf Applu částku 30 000 Kč

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na společnost Apple se snesla z řad odborných médií i uživatelů po představení iPhonu X kritika kvůli tomu, že je předražený. Jde totiž o nejdražší jablečný smartphone v historii podniku. Podle šéfa Applu Tima Cooka je však cenovka příznivá, alespoň s ohledem na to, co novinka skutečně umí.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Nový iPhone X se bude prodávat ve dvou různých verzích, které se od sebe budou lišit kapacitou úložného prostoru. Základní model nabídne 64GB paměť a bude se v tuzemských obchodech podle oficiálních informací Applu nabízet za 29 990 Kč.

Provedení s 256GB pamětí však bude citelně dražší. Případní zájemci za něj zaplatí 34 490 Kč. Vyšší částku zatím americký počítačový gigant za chytrý telefon nikdy nepožadoval.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Na premiéře nechyběl ani šéf Applu Tim Cook.

Uvedené částky jsou ale podle Cooka přinejmenším odpovídající. „Je to příznivá cena za technologii, kterou získáte,“ prohlásila hlava Applu v rozhovoru pro server WCCFTech.

Zdůraznil, že většina fanoušků nakousnutého jablka plnou cenu platit nebude. „Je jasné, že iPhone X nebude pro většinu lidí jejich prvním přístrojem. A tak jen velmi málo zákazníků zaplatí za tento smartphone plnou cenu. Jednoduše si totiž z pořizovací hodnoty odečtou částku, za kterou prodají svůj starý přístroj. Navíc tu máme různé dotace a slevy, například od operátorů,“ doplnil Cook.

Předobjednávky odstartují 27. října, fyzicky skladem budou mít prodejci iPhone X 3. listopadu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Špičková výbava

Písmeno X v názvu je římskou číslicí a napovídá, že letos iPhony slaví desáté výročí. Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X a dalších novinkách, které se představily na úterní tiskové konferenci, dozvíte v naší on-line reportáži. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám