Hlavní obsah

Nové iPhony nezabraly, akcie Applu oslabují

Novinky, ort

V pátek se začaly na vybraných zahraničních trzích prodávat iPhony 8 a 8 Plus. Zájem byl však výrazně nižší než v minulých letech. Na to reagovaly prakticky okamžitě akcie společnosti Apple propadem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První šťastlivci v Austrálii se dočkali iPhonu 8Video: Reuters

 
Článek

Už den před zahájením prodeje přišly akcie Applu o šest procent. Očekávalo se totiž, že zájem zákazníků bude vlažný – skalní fanoušci totiž čekají na příchod prémiového iPhonu X, který však na pulty obchodů zamíří až v listopadu.

V pátek pak pokles pokračoval, o 1,58 %. Celkově má tak Apple nakročeno k jednomu z nejhorších týdnů za poslední rok, alespoň tedy co se finančních výsledků týče, uvedl list Financial Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně se začal prodávat nový iPhone 8Video: Reuters

Nákupy z pohodlí domova

Na nové iPhony s pořadovým číslem osm se stály fronty jako v minulých letech, letos však byly výrazně kratší. Místo stovek čítaly maximálně desítky fanoušků nakousnutého jablka.

Kromě čekání na model X mohl být nižší zájem zákazníků způsoben také tím, že lidé stále častěji nakupují prostřednictvím internetových obchodů, aby se vyhnuli čekání ve frontě.

V Česku je zatím možné iPhony 8 a 8 Plus pouze předobjednávat. Fyzicky skladem obě novinky budou prodejci mít až na konci září. Cenovky v případě menší verze budou startovat na 21 000 Kč, za větší variantu pak případní zájemci zaplatí 24 000 Kč.

Lákadla nových iPhonů

Nové iPhony 8 a 8 Plus se velmi podobají svým předchůdcům. První má 4,7palcový displej, druhý 5,5palcový. Velikosti nových jablečných smartphonů jsou tedy úplně stejné jako u loňských modelů.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony s pořadovým číslem osm.

Velmi podobný je i vzhled, zadní strana je však nově skleněná.

Vylepšení se dočkaly fotoaparáty. Menší osmička má rozlišení 12 megapixelů a je napojena na objektiv se světelností F1,8. Duální objektiv u větší verze 8 Plus pak nabízí světelnost F2,8. Stejné osmimegapixelové rozlišení pak nabízí i přední selfie kamera.

Oba nové iPhony nabízejí navíc vyšší výkon, voděodolnost a podporují bezdrátové nabíjení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám