Hlavní obsah

Za deset let se prodalo přes miliardu iPhonů. Většina z nich stále funguje

Novinky, chm

Společnost Apple uvádí na trh pravidelně každý rok nový iPhone. Mohlo by se tak zdát, že starší modely končí někde na smetišti. Opak je ale pravdou, drtivá většina ze všech prodaných smartphonů s logem nakousnutého jablka je stále v provozu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Newzoo.

Foto: Reuters

V provozu jsou stále ještě i starší iPhony, například i ten s pořadovým číslem čtyři (na snímku).

Článek

Letos uplynulo již deset let od představení prvního iPhonu. Od té doby se po celém světě prodalo na 1,2 miliardy smartphonů s logem nakousnutého jablka.

Dvě třetiny z nich jsou přitom stále ještě uživateli aktivně používané, konkrétně jde o 728 miliónů iPhonů. To je velmi vysoké číslo, především s ohledem na to, že celá řada uživatelů si kupuje nový jablečný telefon každý rok a starší model jednoduše přestane používat nebo jej prodá.

V podstatě to znamená, že v provozu je stále ještě poměrně dost iPhonů 4 a 5, přestože již několik let je není možné zakoupit v obchodech.

Největším trhem je pro společnost Apple Čína, kde je aktuálně provozováno na 228 miliónů iPhonů. Druhou nejpočetnější základnu má pak tento počítačový gigant v domovské Americe, kde jeho chytré telefony používá 120 miliónů lidí.

Co umí nejnovější iPhony?

V současnosti jsou v prodeji iPhony s pořadovým číslem sedm. Model iPhone 7 je vybaven stejně jako předchůdce 4,7palcovým displejem, verze 7 Plus má pak 5,5palcovou dotykovou plochu. Na první pohled se novinky příliš neliší od předchůdců, uvnitř se však změn událo mnoho.

Nové iPhony 7 a 7 PlusVideo: Apple

Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus. Ta se na zadní straně pyšní hned dvěma objektivy, i se senzorem vepředu má tak plusko dohromady tři fotoaparáty. Díky tomu by mělo pořizovat daleko kvalitnější momentky.

Nové iPhony přišly o sluchátkový konektor, což může být považováno za nedostatek. Apple alespoň vylepšil zabudované reproduktory, nově jsou stereofonní. Jeden je nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk.

Konstrukce je nově vodotěsná a ukrývá nový procesor Apple A10, který je dvakrát výkonnější než předchůdce. Novinky by tak měly být připraveny na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony vedle sebe

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám